De HorecaLeeft in Oost-Brabant

Van de week was het dan (eindelijk) zover, de aftrap van de campagne HorecaLeeft! Mijn werkgever, Summa College, is samen met ondernemers en de overheid een actie begonnen om honderd extra studenten binnen te halen voor de horeca in Eindhoven en omgeving.

Door de nieuwe aanwas een zogeheten bbl-opleiding te laten volgen, kunnen de studenten meteen de hoge druk op terrassen, in eetkamers en in keukens verlichten. Want de nieuwe studenten gaan vier dagen per week werken, om ook nog één dag plaats te nemen in de schoolbanken.

Om jongeren te stimuleren zich in te schrijven, schenkt de opleiding de boeken en andere kosten. En om de studenten een plekje te geven, hebben we natuurlijk ook stageplekken nodig. Dus trekt Summa Horeca de portemonnee voor een gratis opleiding van leermeesters. De campagne begint aardig te lopen. Want de aanmeldingen stromen binnen.

Daar in de Eindhovense Dommelstraat, waar de presentatie onder leiding van spraakwaterval Mike Weerts was, mocht ik ook een woordje doen. Ik heb vooral de nadruk gelegd op carrièreperspectief, arbeidsvoorwaarden en andere zaken. Natuurlijk speelt een redelijk salaris een rol, maar het gaat toch vooral om werkplezier.

Ik heb het hier al vaker geschreven, goed personeel is goud voor een horecaondernemer. Tot nog toe stonden koks, obers en andere medewerkers bij wijze van spreken als een soort sluitpost in de begroting. Na huisvesting, ingrediënten en servies. Zonder goed personeel kan een ondernemer veel geld investeren, maar komt zijn formule niet van de grond.

Vandaar mijn passionele oproep aan horecabazen, om goed om zich heen te kijken. Is het echt nodig om een kok na een soms wel heel erg lange werkdag zelf zijn keuken te laten poetsen?

 

Interessant: Volg Armijn op Instagram en Facebook