Margje Koenen vindt haar passie in de kinderopvang

Gepubliceerd op: 24 september 2024

Onderwijs

Testimonial Margje Koenen Pedagogisch medewerker kinderopvang WS

Door een leerachterstand maakte Margje Koenen (21) halverwege groep 7 de overstap naar speciaal onderwijs. “Bij praktijkonderwijs krijg je goede ondersteuning tijdens de lessen en loop je veel stage. Mijn eerste stageplek was bij de kinderopvang. Dit vond ik zo leuk dat ik wist dat ik dit later ook wilde doen. Maar mijn docenten vertelden mij dat de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang waarschijnlijk te moeilijk zou zijn en adviseerden me om naar andere opties te kijken.”

Naast de kinderopvang sprak ook de ouderenzorg Margje aan. Daarom zocht ze een opleiding waar ze zich breder kon oriënteren. “Ik schreef mezelf in voor de Entree-opleiding Zorg & Welzijn. Je krijgt hier de kans om stage te lopen bij verschillende zorginstanties, zodat je een duidelijk beeld krijgt of het ook echt bij je past. Ik dacht altijd dat ik de ouderenzorg heel leuk vond. Dankzij mijn stage kwam ik erachter dat het werken met ouderen toch niet bij mij past en ik liever werk met kinderen.” 

Margje besloot daarom om toch de overstap te maken van niveau 2 Zorg & Welzijn naar niveau 3 Pedagogisch medewerker kinderopvang. En ze is positief verrast: “Het gaat heel goed. Zelfs zo goed dat ik na tien weken door mocht stromen naar niveau 4.” 

Alles past bij mij 

“Wat is er niet leuk te vinden aan het werken in de kinderopvang", lacht Margje. “Van het voorlezen van een boekje tot het moment dat alle kindjes bij je komen zitten en grappige verhalen vertellen. Je hebt totaal andere gesprekken dan met volwassenen. Daar geniet ik van en dat maakt mijn dag.”  

Op dit moment loopt Margje stage op een groep van 0 tot 4 jaar. Vooral de diversiteit vindt ze fijn. “Ik vind het leuk om een baby de fles te geven, maar ook om een spelletje te doen met iets oudere kinderen. Dat maakt het werk heel afwisselend. Als ik later werk zoek zou ik ook met gemengde leeftijden willen werken.” 

Je bent altijd lekker bezig  

"Ik had een goed beeld van wat mij in de kinderopvang te wachten stond. Want ja, je verschoont luiers en daar sta je misschien niet altijd om te springen. Dan ga je een keer iets bakken, een boekje lezen, naar de gymzaal voor een sportactiviteit en schoonmaakwerk hoort er ook bij. Je bent in ieder geval altijd lekker bezig.” 

Helpen in de ontwikkeling 

Naast het meehelpen en meedraaien in de kinderopvang werken studenten aan verschillende schoolopdrachten, ook beroepsgerichte opdrachten (BGO) genoemd. “Een schoolopdracht is het maken van een doelgroep analyse. Dat houdt in dat je bij meerdere kinderen onderzoekt wat ze al kunnen en waar ze nog hulp bij nodig hebben. Daarnaast observeer je één kind. Je bedenkt een hulpvraag en maakt een stappenplan waar je samen mee aan de slag gaat. Activiteiten spelen hierbij een belangrijke rol. Stel, er is sprake van een achterstand. Hoe kun je het kind verder helpen en met welke activiteiten?”   

Kans om naar het buitenland te gaan

Margje krijgt bovendien de kans om stage te lopen in het buitenland. En deze kans pakt ze met twee handen aan. “Na de zomervakantie start ik mijn laatste jaar, waarbij ik tien weken stageloop in Stockholm. Ik heb er heel veel zin in. Afgelopen half jaar ben ik al druk geweest met de voorbereidingen, zoals het zoeken van een stageplek en een woning. School koppelt je aan een andere student, waardoor je niet alleen gaat. Ik deel een appartement met nog twee andere meiden. We zitten bij elkaar om de hoek met stage, waardoor we ook veel samen kunnen optrekken.” 

Studenten mogen zelf bepalen in welk land ze stage willen lopen. Een aantal kozen voor een stageplek op een warmere bestemming zoals Malta. Maar Margje besloot om het over een andere boeg te gooien. "Zweden is een voorloper wanneer het gaat om onderwijs. Ik ben vooral benieuwd hoe het daaraantoe gaat. Tijdens mijn stageperiode hoop ik veel nieuwe dingen te leren die ik ook in Nederland kan gebruiken.” 

Volgende stap 

“Na de niveau 4 opleiding ben ik klaar om te zoeken naar een baan. Ik heb oudere vrienden die allemaal al werken, dus ik merk dat ik ook wel toe ben aan de volgende stap. Hier heb ik vooral heel veel zin in en ik kijk met trots terug op wat ik nu al heb bereikt.”  

Kun je niet wachten om overladen te worden met de mooiste creatieve kunstwerken? Wacht niet langer en kijk of de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang of Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang iets voor jou is. Liever even sfeerproeven? Meld je dan aan voor een meeloopdag, rondleiding of bezoek ons tijdens de open dag.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag