School

“Kinderopvang, veel meer dan een oppas-locatie”

Gepubliceerd op: 13 augustus 2024

Onderwijs

Iris Viveen (21) wist van kinds af aan wat ze later wilde worden. “Als kind nam ik altijd een pop mee. Het maakte niet uit waar we heen gingen. De pop beschouwde ik als mijn eigen kind. Daarnaast had ik verschillende oppasadresjes waarbij ik zorgde voor zowel baby's als oudere kinderen. Daardoor wist ik al heel snel dat ik met kinderen wilde werken.”

Iris vertelt over de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang

Dat Iris op de juiste plek zit is wel duidelijk. Niet alleen omdat ze zorgzaam en behulpzaam is, maar ook omdat ze tijdens haar vakantie graag een handje meehelpt om meer ervaring op te doen. “Voor school loop ik stage bij Korein. Ook mag ik in de zomervakantie twee weken meedraaien. Ik haalde kinderen uit bed, breng ze naar bed, verzorg ze, doe activiteiten met ze en communiceer met de ouders. Ik vind het echt heel leuk werk om te doen.”

Vmbo-basis achtergrond 

Vanzelfsprekend is het niet dat Iris koos voor de niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang. Ze begon op vmbo-basis en ze laat zien dat je met goede inzet en hard werken vaak meer kunt bereiken dan je zelf denkt. “Bij het Summa College heb ik eerst de niveau 2 opleiding Dienstverlening Helpende zorg en welzijn gevolgd. Ik ben best trots dat ik deze versneld heb afgerond. Nu volg ik de niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang, waardoor ik door kan stromen naar niveau 4 en uiteindelijk het hbo. Je kan echt nog alle kanten op.” 
 

Iris voegt daaraan toe dat ook dat het kiezen van een school die bij je past belangrijk is. “Ik heb naar andere scholen gekeken, maar ik koos bewust voor het Summa College. Hier krijg je meer begeleiding en word je meer als student gezien, in plaats van een nummer.” 

Meer dan oppassen 

Iris blijft zich verbazen hoe mensen kijken naar medewerkers in de kinderopvang. “Veel mensen denken dat we alleen maar oppassen op kinderen. Al deze mensen nodig ik graag uit om een keer met mij mee te lopen. Het is namelijk zoveel meer dan dat.” 
 

Het werken in de kinderopvang is heel divers. Studenten krijgen onder andere theorieles over pedagogiek, burgerschap en de ontwikkeling van een kind. Zo kunnen studenten beter op de individuele behoeften van een kind inspelen. Iris vertelt: “Je leert hoe je een fles moet geven, hoe je interactief voorleest, hoe je de juiste intonatie gebruikt en hoe je gesprekken voert met de ouders van een kind. Ook krijg je vanaf het tweede studiejaar gastlessen over psychologie en komen organisaties - zoals Unicef - praten over kinderrechten.” 

Leukste moment van de dag 

Van alle taken en activiteiten is er één moment waar Iris altijd het meeste naar uitkijkt: de verzorgingsmomenten. “Verzorgingsmomenten zijn momenten waarin je kinderen eten geeft, ze verschoont en ze omkleed. Hier mogen we altijd leuke activiteiten omheen bedenken. Dat vraagt soms wat creativiteit. Maar de kinderen vinden het vaak heel leuk.” 

Doorstromen naar het hbo 

"Ik ben pas 22 jaar als ik klaar ben met deze opleiding. Gelukkig geeft deze opleiding je een goede basis om door te stromen naar het hbo. Omdat mijn voorkeur uitgaat naar kinderen van 0 tot 2,5 jaar, wil ik de hbo-opleiding verloskundige kraamverzorger gaan volgen. Kleintjes, baby's, maar ook het stukje prematuur, waarbij kinderen voor een zwangerschapsduur van 37 weken geboren worden, vind ik heel interessant.” 
 
Kun je niet wachten om overladen te worden met de mooiste creatieve kunstwerken? Wacht niet langer en kijk of de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang iets voor jou is. Liever even sfeerproeven? Meld je dan aan voor een meeloopdag, rondleiding of bezoek ons tijdens de open dag.     

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag