In één jaar klaargestoomd tot zelfstandig ondernemer
Gepubliceerd op: 14 november 2024
Je wilt als eigen ondernemer aan de slag, misschien als kok, ICT’er of timmerman. Maar weet je wel waar je dan moet beginnen? Jullian Kriekjes (20) uit Schijndel vroeg zich dat ook af. Met een achtergrond als timmerman begon hij met het opbouwen van een netwerk en is hij ondertussen gestart met het aannemen van eigen klussen. De bbl-opleiding Zelfstandig ondernemer bereidde hem voor door hem te helpen met het opstellen van een businessplan, zodat hij nu klaar is voor een vliegende start.
"Ik heb ADHD en daardoor ben ik het liefst altijd bezig. Vroeger was ik altijd buiten, druk met het bouwen van bunkers en hutten. Daarom waren de opleidingen Timmerman en later Allround timmerman perfect voor mij. Het mooiste aan dit vak is dat ik over dertig jaar langs een huis kan rijden - een droomhuis dat ik zelf heb gebouwd - en kan zeggen: 'Dat heb ik gemaakt.' Als iemand gelukkig is, ben ik dat ook. Daar wil ik aan bijdragen."
Goed doordacht van start
Jullian begon op vmbo-basis en wist meteen dat hij bij Summa de niveau 2 opleiding Timmerman wilde volgen. Toen hij op 17-jarige leeftijd klaar was, besloot hij de niveau 3 opleiding Allround timmerman eraan vast te plakken.
“Na de opleiding Allround timmerman ben ik drie maanden fulltime gaan werken. Maar dat was niet genoeg voor mij. Ik wilde uiteindelijk voor mezelf beginnen, maar hoe doe je dat? Een bouw- of aannemersopleiding duurt gemiddeld drie tot vier jaar en dat vond ik te lang. Toen ontdekte ik dat je de bbl-opleiding Zelfstandig ondernemer bij Summa in één jaar kunt afronden. Het grootste voordeel van deze opleiding is dat je leert hoe andere sectoren het aanpakken en die kennis kun je toepassen op je eigen onderneming."
“Veel mensen in de bouw beginnen van de ene op de andere dag voor zichzelf, maar op de lange termijn gaat het vaak mis. Door deze opleiding te volgen, maak ik een goed doordachte stap naar zelfstandig ondernemerschap.”
Goed voorbereid met deze opleiding
“Binnen één jaar kun je vooruit met je eigen onderneming,” vertelt Jullian. Hij waardeert vooral de indeling van het jaar en de behulpzame docenten die je bij elke vraag op weg helpen.
“Wat kun je verwachten van de opleiding? Je begint met inleidende opdrachten, zoals ‘het idee’. Hierbij bepaal je wat je dienst of product is, welk type onderneming je wilt starten en wat je daarvoor nodig hebt. Je denkt na over de waardepropositie, wie je doelgroep is, hoe je een marketingplan opstelt, wat je verdiensten zijn en hoe je je uurtarief berekent.”
“Ik had nooit eerder nagedacht over hoe ik mijn uurtarief goed kon onderbouwen. De een vraagt €40 per uur en de ander €60. Wanneer ben je realistisch en wanneer ben je te duur? Ik heb geleerd om uit te rekenen wat de kosten per uur zijn: kosten van de bus, materialen, gereedschap, afschrijving, enzovoort. Daarna bedenk je wat je aan salaris over wilt houden, en zo weet je wat je als uurtarief kunt aanhouden.”
Ook maak je een financieel plan voor de komende drie jaar en sluit je het jaar af met toekomstscenario's. Bijvoorbeeld, als je 30% meer groei realiseert dan heeft dat gevolgen voor je onderneming. Je moet dan bedenken wat je meer of minder gaat doen, je meer personeel nodig hebt en welke materialen je extra moet voorbereiden. Door hierover na te denken, heb je aan het einde van de opleiding een businessplan op papier staan.”
Leren bij een leerbedrijf
“Het is een bbl-opleiding, wat betekent dat je één dag per week naar school gaat en de andere vier dagen werkt en leert bij een leerbedrijf. Voor mij was dat het bedrijf waar ik voor deze opleiding fulltime werkte. De schoolopdrachten zijn gericht op je eigen onderneming, maar door vragen te stellen aan je leerbedrijf, leer je hoe zij zaken als promotie, communicatie en boekhouding aanpakken. Zo krijg je praktische antwoorden en inzichten die je kunt toepassen op je eigen onderneming.”
Eerst ervaring opdoen
“Ik wil niet meteen een sprong in het diepe wagen, maar eerst meer ervaring opdoen bij het leerbedrijf waar ik nu werk. Als ik de overstap maak, wil ik dat het goed gaat,” legt Jullian uit. Daarom is hij druk bezig een naam op te bouwen in de regio. “De belangrijkste reclame is mond-tot-mond. Afgelopen week moest ik een pannendak opleveren en daarna vroegen ze me ook voor andere klussen. Nog beter is het als die klanten weer nieuwe klanten opleveren.”
Klaargestoomd als ondernemer
“In mijn klas zit iemand die een groot bakkersbedrijf wil overnemen. De vraag is: ga je dat doen of niet? Dankzij de opleiding Zelfstandig ondernemer weet je of het verstandig is. Zelfstandig ondernemerschap is niet altijd makkelijk en ook de mindere kanten komen aan bod. Hierdoor weet je zeker of het bij je past. Aan het einde van de opleiding heb je een goed uitgewerkt plan en kun je al je keuzes verantwoorden.”
Heb je een idee voor een eigen onderneming, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geef jezelf één jaar om goed doordacht aan de slag te gaan.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.