school

Crafted 2024: de kracht van samenwerking

Gepubliceerd op: 21 juni 2024

Events

Proeven van het menu van de toekomst, luisteren naar onze muzikale talenten en beleven van al het moois dat het mbo te bieden heeft. Dat stond centraal tijdens de zevende editie van Crafted Festival. Op drie locaties halen Summa-studenten alles uit de kast om bezoekers te verwonderen, betoveren en verrassen met hun vakmanschap. Er gebeurde te veel om op te noemen! Hier vind je het sfeerverslag van deze bijzondere dag.

Crafted 2024: food, muziek, fashion, techniek en verbluffend vakmanschap

TechniekHuys De Run: verbluffend vakmanschap 

Op de 'TechniekHuys campus tonen studenten van Summa Wonen & Design en Summa Bouw waar zij toe in staat zijn. Elke jaar worden Crafted-bezoekers overrompeld door de verbluffende kwaliteit van de meubelmakers en ook dit jaar is het weer een feest voor de liefhebber van kwalitatief vakmanschap. Schitterend hoe trots de studenten met hun werk pronken – zeer terecht. De interieuradviseurs showen daarnaast hun afstudeerwerkstukken en prachtige ontwerpen. Een machtige ervaring, door iemands werk te mogen lopen. Menig bezoeker gaat naar huis met inspiratie voor thuis. Dankzij de mooie samenwerking met een groot aantal bedrijven is ook het bedrijfsevent (met sprekers over Generatie Z en nieuwe interieurconcepten) een doorslaand succes. In de Doe-hal van Summa Bouw kun je het vak hands-on beleven. De studenten werken zich uit de naad om bezoekers de kneepjes van het vak te tonen.  

“Met hun talent leveren studenten een waardevolle bijdrage aan de maatschappij”, vertelt projectleider Nirene van Brussel. “Dat gevoel willen we tijdens Crafted bij onze studenten versterken. Met Crafted toont Summa een bruisende gemeenschap te zijn, waar we door samenwerking meer kunnen bereiken.” 

Merlin staat vol trots naast haar groen verlichte bar. “Ik ben supertevreden met het resultaat", zegt ze. “Ik heb voor het ontwerp ook samengewerkt met andere studenten. Tegenwoordig lopen de opleidingen Interieuradviseur en Meubelmaker ook meer door elkaar. We leren van elkaar.”. Of ze van meubelmaker haar levenswerk wil maken, weet Merlin nog niet. “Ik ben van plan eerst een aantal jaren meubels te maken, maar uiteindelijk wil ik toch verder kijken in het vak. Ik blijf dit waarschijnlijk niet tot mijn 65e doen.”  

Alexander is een vakman. Dat straalt hij helemaal uit. Zittend aan zijn eigengemaakte tafel met hexagon-motief en blauwe accenten weet hij zijn werk goed te verkopen: “De tafel is gemaakt van het hout van het oude bed van mijn oma, aangevuld met epoxy. De nabewerking is gedaan met olie en niet met lak, want olie is kwalitatief veel mooier.” 

Weinig studenten maken het zo bont als Jeffrey. Hij heeft een kunstwerk gemaakt van hout. Van hout? Dat is iets te kort door de bocht. “Ik heb verschillende houtsoorten gecombineerd tot een kunstwerk dat een zonsopkomst symboliseert. Een monsterklus waar meer dan 600 uur werk in zit.” Verbluffend, een ongekend prachtig werk. Geweldig dat hij dit tijdens Crafted kan tonen. 

Summa Plaza Sterrenlaan 10: binnen- en buitenfestival 

Binnen bij Summa Plaza is het al vroeg lekker druk. In de Crafted Foodcourt draait alles om duurzaam boeren, slim produceren en (h)eerlijk eten. De duurzame hamburgers gaan als zoete broodjes over de toonbank. Studenten van Summa Brood & Banket presenteren hun showstukken en de heerlijke geuren van de bakkerij reiken tot op het buitenfestival. Daar vliegen ook de tennisballen je om de oren: 1e-jaars studenten Engineering hebben tijdens een speciaal traject in samenwerking met VDL een aantal indrukwekkende katapulten gefabriceerd.  

Op het plein wordt vanuit een tot podium omgebouwde caravan muziek gedraaid door drie enthousiaste dj's. Een van hen is Jason, student Event producer. “We hebben hier alles zelf moeten organiseren, dan moet je er ook zelf gaan staan", zegt hij. "Ik vind het tof aan Crafted dat we veel verantwoordelijkheid krijgen. Als je niks regelt, dan staat er ook niks. Wat er nu staat, daar mogen we trots op zijn.” 

Tijn heeft met zijn klasgenoten van de opleiding Allround verspanen een persluchtmotor gemaakt. Alle onderdelen zijn zelf geproduceerd met grote precisie. Over zijn deelname aan Crafted zegt hij: “Mooi om over mijn vak te kunnen vertellen. Van mij mag het nog wel drukker worden.” 

Veerle Hurks, beleidsadviseur onderwijs/arbeidsmarkt van Gemeente Eindhoven en jurylid van de MBO Crafted Awards is aangenaam verrast door Crafted. “Ik sta perplex van het niveau. Op Crafted zie je ambacht vanuit verschillende perspectieven. Een meubelmaker en een engineer tonen hier beiden een zelfontworpen stoel, die er door hun eigen visie en achtergrond compleet anders uitziet.” 

Beauty & Lifestyle is met veel roze aanwezig in een beauty-paviljoen. De studenten zijn druk bezig met onder andere krullen zetten en hebben geen tijd om te praten. Dat is ook niet nodig: met hun opvallende aanwezigheid maken ze alles & iedereen mooier vandaag. 

Bas (mechatronica) heeft met zijn klasgenoten een led-wall gemaakt met een complex uitziende achterzijde. Daarvoor kregen ze een beperkt budget, wat dwingt tot slimme keuzes maken. “We hebben op school diverse materialen bij elkaar gesprokkeld voor hergebruik. Zo konden we zo veel mogelijk uitgeven aan de elektronica.” 

Buiten op het plein zit een bezoekers driftig te schetsen en kaarten te leggen. Ze zijn bezig met de game die Tijmen ontwikkeld heeft om zijn opleiding Technicus industrieel product ontwerpen voor het voetlicht te brengen. “Met deze game kunnen vo-leerlingen bekend worden met de manier van denken van een industrieel product ontwerper: schetsen, ontwerpen, presenteren. Zo doen wij dat tijdens de opleiding ook,” aldus Tijmen. “Ook het logo het ik zelf gemaakt!”  

Angel en Esra worden opgeleid tot beveiliger en lopen rond op Crafted om de veiligheid te garanderen. “Superleuk om te zien waar andere studenten mee bezig zijn", zegt Angel. “Als beveiliger moeten we zichtbaar zijn. We lopen daarom veel rond en maken zo terwijl we aan het werk zijn kennis met andermans werk. We hebben nog niet serieus hoeven in te grijpen. Na een melding van overlast op de tweede verdieping hebben we een aantal studenten daar weggestuurd, en we hebben rokers moeten verzoeken het terrein te verlaten. Het is gezellig, relaxt, en we vinden het echt leuk hier.” 

Microstad: wervelende show van fashion & music 

In het bruisende Microstad zien we de nieuwe locatie van Summa Fashion in volle glorie. Te midden van andere creatieve ondernemers en ondernemingen die in het gebouw gevestigd zijn, komen de studenten van Summa Fashion helemaal tot hun recht. De uitreiking van de MBO Crafted Awards, de shows van studenten Metal Factory, Music Production Lab en Rock City Institute en natuurlijk de overdonderende Fashion Shows met de haarstyling en make-up van studenten Beauty & Lifestyle tonen de kracht van Crafted aan: samen kun je meer. 

Oud-student van Summa Fashion Isa met aan haar zijde collega Alex is teruggekeerd naar haar oude school om het niveau van deze lichting studenten te bekijken. “Er is veel veranderd sinds ik ben afgestudeerd", zegt Isa. “Sowieso een nieuwe schoollocatie natuurlijk, maar ook in het werk van de studenten. Ik heb het idee dat de studenten meer tijd hebben gekregen om hun ideeën helemaal uit te werken, het niveau is hoog. Er zitten echt complete en goed doordachte collecties bij.” 

Buiten aan een rock ‘n roll tafel gevuld met (legale) genotsmiddelen (pizza en bier) zitten Sam en Aroun, beiden student van Summa Artiest. Sam treedt later vanavond op met zijn band ‘Lars en het volume’ en Aroun is mee als support, roadie, fotograaf en ‘gewoon voor de lol’. Sam: “We hebben een nieuwe formatie dus we spelen deze set nu pas voor de tweede keer. Afhankelijk van het publiek spelen we misschien nog een paar covers.” De locatie is vet, vinden ze beiden. “Hier in deze court yard met hoge muren en dubbele poorten lijkt het wel een gevangenis,” zegt Aroun. “De industriële ruimte binnen is erg cool.” Als laatste wil Sam nog even meegeven dat 'hun zanger aan behoorlijke zelfoverschatting leidt', maar getuige de show later op de avond is dat precies wat je nodig hebt als frontman. 

De 22-jarige student Lee (Fashion designer) poseert met een model dat haar werk draagt. Ze is uiteindelijk heel tevreden met het resultaat, maar de weg naar Crafted was heftig. “Ik had drie maanden om mijn collectie te maken en tussendoor waren er natuurlijk examens”, aldus Lee. “Ik ben een beetje perfectionistisch dus ik zie dingen aan mijn collectie die misschien nét iets beter hadden gekund, maar ik heb er veel van geleerd. En die kleine imperfecties zie alleen ik.” 

De vader van student Trijntje is maar wat trots op zijn dochter. Niet dat hij zo'n fashion victim is, dat is vooral Trijntjes moeder, maar stralen doet hij zeker. Trijntje studeert af in de fashion, maar hierna gaat ze verder studeren met interieuradvies aan het St. Lucas.  

De Fashion Show wordt geopend door Mieke Geutjens samen met de medeoprichter van Microstad Luuk Visser en oud-student Marlou. Geweldig om te zien hoe al die unieke creaties door de modellen op de catwalk getoond worden. Duidelijk een gevalletje ‘je had erbij moeten zijn'. De videoregistratie wordt later aan dit artikel toegevoegd. 

MBO Crafted Awards 

Wethouder Rik Thijs van de gemeente Eindhoven heeft donderdagavond in Microstad de vier MBO Crafted Awards uitgereikt. De awards zijn een aanmoedigingsprijs voor mbo-studenten die dit jaar zijn afgestudeerd en hun eindopdrachten op het Crafted festival hebben getoond. De winnaar van de MBO Crafted Award Maatschappelijke Impact is voor Fre van den Corput. De derdejaars studente van Summa Fashion maakt sinds het begin van haar carrière op Summa voornamelijk duurzame kleding. Lees hier het hele persbericht.  

 

Crafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - VakmanschapCrafted 2024 Summa Fashion - Muziek - Techniek - Food - Vakmanschap

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag