Niet alleen buurten tijdens dagstart
Mariëlle van der Borght is docent praktijk meubel maken bij Summa Wonen & Design in Veldhoven. Ze wordt blij van enthousiaste studenten én een fijne samenwerking met het bedrijfsleven.
Uit de talloze bezoeken aan bedrijven in de branche weet ik één ding zeker: de juiste arbeidshouding van medewerkers is vitaal voor het draaien van een onderneming. En het werkplezier van iedereen.
Je kunt een nog zo super-creatieve en talentvolle meubelmaker zijn, maar als je dag op dag te laat komt ... Dan begrijp ik dat het geduld van zowel je baas als directe collega's op een bepaald moment op is. Ze moeten tenslotte op je inzet kunnen rekenen.
Het aanleren van een goede arbeidshouding - mag ik het discipline noemen? - is daarom onderdeel van onze aanpak bij Summa Wonen & Design in Veldhoven. En hoewel ik zelf lesgeef op niveau 2, ben ik verheugd te melden dat de collega's van onze (andere) opleidingen op meerdere niveaus dit ook prioriteit geven.
Zo hebben de collega's van de opleidingen Meubelmaker en Werkvoorbereiding niveau 4 (bol) in september een dagstart geïntroduceerd. Studenten druppelen tussen 8.15 en 8.30 uur binnen, pakken een bak koffie of glas thee en praten even bij. Het sluit niet alleen aan bij een benadering in andere vormen van onderwijs, maar is ook gewoon in het bedrijfsleven.
Het is een moment van rust. Niet alleen om even te ‘buurten’, zoals we dat in Brabant noemen, maar ook om de activiteiten van de dag te bespreken. Dan is het meteen duidelijk wat iedereen gaat doen. En wat de baas verwacht.
Wij hebben bij niveau 2 al jaren een dagstart. Dat doen we vaak met een persoonlijk gesprek, waarbij we de dag doornemen. Bij studenten op dit niveau is een juiste arbeidshouding nog belangrijker dan bij niveau 4.
Het is namelijk de basis waarop ze in de praktijk verder bouwen aan hun vakkennis. Bij ons is de dagindeling ook iets meer gestructureerd. Daar ga ik de volgende keer graag op in.
Mariëlle van der Borght