Fris en monter aan slag met deeg

Student Kayleigh Nas (22) uit het Gelderse Ulft blogt regelmatig in Bakery Next over haar ervaringen tijdens de specialisatie boulanger. Ze werkt momenteel bij Bakkerij Schreuder in Eibergen.

Het is een gezellige boel bij ambachtelijke Bakkerij Schreuder in Eibergen. Ik werk samen met de eigenaar, Rudy, zijn vrouw en twee werknemers: Stef en Milan. Behalve gezellig is het vooral leerzaam.

En dat is mooi. Want het is tenslotte de bedoeling dat ik hier in Eibergen extra kennis opdoe. Rudy en zijn echtgenote hebben een ambachtelijke desembakkerij. Het is een van de weinige van dit soort bakkerijen in de Achterhoek. Niet voor niets zit ik een dik half uur in de auto om hier te mogen werken.

Bij Schreuder mag ik het hele bakproces doen. Van het afwegen van de grondstoffen, via het kneden tot het vormen, het lange fermentatieproces en het bakken van het brood. En weet je wat mooi is? Rudy betrekt alle ingrediënten van lokale leveranciers. Als Gelderse ben ik er dan ook trots op dat wij hier een écht Gelders brood maken. Want mede daardoor is de impact voor het milieu ook een stuk kleiner dan van brood waarvoor de grondstoffen van heinde en verre moeten komen.

Weet je overigens hoe ik aan deze mooie job ben gekomen? Via de ouders van vrienden. Die zitten in het vak, nou ja de granen. Ze wisten dat Bakkerij Schreuder nog een medewerker zocht. Het contact was snel gelegd. Zie je hoe klein de wereld eigenlijk is, niet? Ik ben echt met mijn neus in de boter gevallen.

Bij mijn vorige werkplek moest ik écht vroeg, omstreeks middernacht, uit de veren. Om me om één uur te melden. In Eibergen, misschien wel de mooiste plek in de Achterhoek, is het een stuk beter geregeld. Want Rudy verwacht ons om half zeven fris en monter in de bakkerij. Zelf is hij dan al uren aan het werk. Wat heb ik toch respect voor zelfstandige bakkers!

Ik mag na binnenkomst aan de slag met het kleinbrood. Zodat de winkeldeur omstreeks acht uur van het slot kan. Vervolgens houden we ons bezig met het brood voor de volgende dag. Dat moet ook wel, want een van de kenmerken van desembrood is dat het lang rust. Hoewel er geen onnodige ingrediënten zijn toegevoegd, heeft zo’n brood smaak en karakter.

Het is, zoals mijn bevlogen docent Mark Wils bij het Summa College in Eindhoven ook zegt, basic, puur en zuiver. En toeval bestaat niet. Want ik ben zelf ook helemaal weg van dit ambachtelijk brood.

Kayleigh Nas