De uitdagingen van het eind van het schooljaar...
Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.
Het einde van het schooljaar brengt altijd een mix van opluchting en onzekerheid. De eerste zucht van verlichting komt van de afstudeerders. Twee weken lang geuren hun showstukken door ons gebouw. Eerst ruik je zweet, maar al snel volgt de zoete geur van chocolade en versgebakken brood. Trotse familieleden komen kijken naar wat al die bakkersstress heeft opgeleverd. De magische woorden 'geslaagd' zorgen elke keer voor een ontlading.
Daarna horen de andere studenten of ze na hun zomervakantie een treetje hoger mogen starten. Ook daar veel opluchting, en soms wat onzekerheid. Voor ons docenten is het een tijd van afscheid nemen en plannen maken voor het volgende schooljaar. En hier begint mijn zorg. De bakkerssector kampt met een schrijnend tekort aan werknemers. Leiden we voldoende bakkers op om dit ambacht over tien, twintig jaar in stand te houden?
Ik zie een landelijke trend: steeds minder studenten kiezen voor een vervolgopleiding boulanger en pattisier in de bakkerij. Sommige mbo-instellingen stoppen zelfs met deze zogenoemde topopleidingen door gebrek aan aanmeldingen. Dit is zorgwekkend voor onze sector. Pas afgestudeerde niveau 3 studenten worden verleid met goedbetaalde banen met aansprekende secundaire arbeidsvoorwaarden om direct aan de slag te gaan. Personeelsadvertenties geven zelfs aan dat een diploma niet altijd nodig is. Maar zonder gedegen opleiding blijft de oven na het maken van busbrood en koekjes leeg.
Goede bakkers hebben theoretische kennis nodig. Zij houden het assortiment toekomstbestendig en durven scherpe keuzes te maken. Deze kennis en vaardigheden leren ze in één jaar op die specifieke vervolgopleidingen tot boulanger of patissier. We hebben deze veranderkracht nodig om ons te blijven onderscheiden van de supermarkten en industriële bakkerijen.
Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de passie voor ons ambacht levend te houden. Bakkers, biedt niet elke medewerker direct een vast contract aan. Handjes voor even zijn leuk, maar kennis voor de langere termijn is goud waard. Laat talentvolle studenten nog een jaar rijpen op school. Dit vermindert de kaalslag in onze branche. Samen kom je verder.
Deze zomer werken twee toptalenten, onder de bezielende leiding van mijn collega’s, hard door om Nederland in september te vertegenwoordigen bij de WorldSkills. Willem van de Ven (Boulanger) zit de komende weken dagelijks achter de geraniums. Hij bereidt zich voor met diverse bloemendecoraties voor zijn showstuk. En zijn croissants, brioches en baguettes smaken al heerlijk Frans. Ginger Brentjens (Patissier) werd onlangs bij een oefeninterland derde in Finland, een fantastische prestatie en goede ervaring voor de finale straks in Frankrijk.
Dit is overigens voorlopig mijn laatste blog voor Bakkerswereld. Ik verleg de komende maanden mijn focus. Soms is het goed om eens 360 graden om je heen te kijken. Dat houdt je scherp!
En vrees niet; ik blijf werkzaam in onze prachtige sector. Ik laat zelfs tijdens mijn vakantie in Frankrijk het vak niet helemaal los. Ik kan het niet laten om me in mijn luie stoel elke dag te verdiepen in de plaatselijke ambachtelijke bakkerijen. Ik check hun websites, struin door hun socials en verlekker me aan de – meestal - smakelijke foto’s. Samen met mijn vijfjarige zoon spring ik dan de volgende dag zonder aarzelen in de auto, bereid om gerust 20 tot 25 minuten te rijden voor die drie sublieme baguettes bij dat knusse bakkertje op de hoek. Een prachtige, smakelijke vakantie gewenst!