Buitenland stage

Een onvergetelijke ervaring!

STAGE IN HET BUITENLAND

Stagelopen, studeren in het buitenland of lessen volgen in een andere taal? Het kan bij Summa! Jaarlijks gaan honderden studenten in het buitenland op stage, tijdelijk studeren of taalles volgen. Dit is mogelijk voor studenten van vrijwel alle Summa-opleidingen en in diverse landen. Zowel binnen Europa als daarbuiten.   

Waarom naar het buitenland? 

Er zijn verschillende redenen om ervaring op te doen in het buitenland. Twijfel je nog of dit de juiste keuze voor jou is? Lees dan vooral verder en ontdek waarom wij geloven dat dit een ervaring is die je niet wilt missen. 

  • Studenten ervaren het als een onvergetelijk avontuur. Lees ook een van de verschillende ervaringsverhalen van studenten die je voor zijn gegaan.  
  • Het is de beste manier om een nieuwe taal te leren. Dan kan dat ook meteen van je bucketlist af! 
  • Je leert op jezelf wonen. 
  • Straks heb je een betere kans op een goede baan. Dat komt omdat je in onze Brainportregio steeds vaker te maken krijgt met buitenlandse culturen, andere talen en met collega’s afkomstig uit andere landen. En bij zo’n bedrijf kun jij uiteindelijk ook aan het werk gaan. 
  • Je maakt nieuwe vrienden. 
  • Je kunt je verder ontwikkelen in je vakgebied. 
  • En het is vooral een supergave ervaring! 

 

 
Buitenlandstage

STAPPENPLAN EN VOORBEREIDING

Heb je besloten dat je op buitenlandstage wilt? Een goede voorbereiding is dan het halve werk. Wacht hier ook zeker niet te lang mee! Het is helemaal niet raar om al een jaar van tevoren aan je voorbereiding te beginnen. Om je een idee te geven van waar je allemaal aan moet denken, kun je dit stappenplan volgen.

 

Stap 1: Op onderzoek uit! 

Begin met het uitzoeken waar je stage wil lopen. Welk land en welke stad? Denk ook meteen na over wie je daarmee kan helpen.  

Summa College buitenlandstage regelen

Stap 2: Regelen 

Je hebt een idee van waar je stage wil lopen. Nu is het tijd om het een en ander in gang te zetten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. 

Op deze website vind je alle erkende stagebedrijven. Houd er rekening mee dat sommige bedrijven alleen stagiaires aannemen met de tussenkomst van een bemiddelingsbureau. 

  • Via een bemiddelingsbureau 

Zij helpen je op weg met het vinden van een geschikte stageplek en ze kunnen (afhankelijk van het gekozen bemiddelingsbureau) tegelijkertijd ook een verblijfplaats regelen. Een bemiddelingsbureau inschakelen kost geld. 

  • Zelf op zoek gaan 

Samen met een docent van je opleiding kun je zoeken naar een erkend stagebedrijf. Hierbij is het belangrijk dat het bedrijf voldoet aan de volgende eisen: 

  • Het is een beroepen gerelateerd bedrijf. Dat wil zeggen dat het bedrijfsprofiel moet aansluiten bij wat je op de opleiding leert 

  • Vanuit het bedrijf spreekt iemand Nederlands of Engels, zodat je goed begeleid wordt. 

  • Het bedrijf moet voldoen aan de ARBO-eisen  

  • Het bedrijf moet erkend zijn door Samenwerking Beroepsorganisatie Bedrijfsleven (SBB).  

Daarnaast moet je woonruimte regelen en een verzekering/studiefinanciering/Erasmus+ subsidie (zie hieronder) aanvragen (indien mogelijk). 

Stap 3: Toestemming 

Plan niet zomaar een stage in het buitenland. Zorg er altijd voor dat je toestemming hebt van het thuisfront en van school. Je moet namelijk voldoende studiepunten en een goede werkhouding (LOBA) hebben om in het buitenland stage te mogen lopen.  

Stap 4: Extra's regelen 

Om echt alles uit deze bijzondere ervaring te halen, adviseren we je om reisboeken te halen en een taalcursus te volgen. Dat komt goed van pas wanneer je wegwijs probeert te worden in een vreemde omgeving. 

Stap 5: Op reis! 

Paspoort? Check! Reisdocumenten? Check! Goede zin? Check! Nu je alle stappen hebt doorlopen kan het avontuur beginnen. 

 

Summa College buitenlandstage op reis

 

 
Subsidieregeling

ERASMUS+ SUBSIDIE

De Erasmus+ subsidie (soms geschreven als ErasmusPlus) is bedoeld als tegemoetkoming voor reiskosten en andere kosten die je maakt in het buitenland. Op deze manier is het ook voor studenten met een kleiner budget mogelijk om deze bijzondere ervaring op te doen.

Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om een subsidie aan te kunnen vragen. Wordt de subsidie toegekend? Dan ontvang je van het secretariaat Internationalisering bericht over het bedrag dat je voor jouw stageperiode zult krijgen. 
 
Je ontvangt een bijdrage voor de gemaakte reiskosten en een bijdrage voor verblijfskosten. De hoogte van de verblijfskosten verschillen per land. 

Naast de Erasmus+ subsidie kun je ook het een en ander via DUO regelen 

  • Zet je beurs van thuiswonend om naar uitwonend (bij 18+). 
  • Heb je een OV-reisproduct? Zet deze tijdelijk stop.  
  • Je kunt een OV-vergoeding aanvragen in plaats van het studentenreisproduct. De vergoeding is €114,92 per maand. Let er wel op dat je dit twee maanden voor vertrek aanvraagt! Dat is toch weer mooi meegenomen. 

  • Taalassessment: je moet voor vertrek een online taalassessment maken in de voertaal van je stagebedrijf. Zo wordt getest wat jouw niveau van die taal is.  
  • In te leveren formulieren ter verantwoording van je buitenlandstage: Grant agreement (overeenkomst tussen student en Summa over de Erasmus+ subsidie), Learning agreement (leerplan, doelstelling en contactpersonen), Europass, Attendance list (stagedagen registratie) en Online Participant Survey (vragenlijst invullen). 

In het buitenland: 

  • Begeleiding vanuit school.
  • Duur: minimaal twee weken en maximaal twaalf maanden. 
  • Je loopt vijf werkdagen per week stage. 
  • Vakantiedagen zijn geen stagedagen en deze worden niet vergoed. Geef vooraf je vakantiedagen aan. 
  • In het buitenland wonen, werken en slapen.

De studenten die Erasmus+ subsidie krijgen, ontvangen voor en tijdens hun stage 80% van de subsidie. Na terugkomst ontvangen ze de resterende 20%, wanneer alle ondertekende documenten op tijd ingeleverd zijn. 

Dit allemaal getekend teruggestuurd? Dan wordt er 20% van het resterende subsidiebedrag overgemaakt op de door jou opgegeven rekening. Volg je deze stappen niet binnen 7 dagen? Dan moet je het volledige subsidiebedrag terugbetalen. Kom je binnen 2 eerste weken terug naar Nederland? Dan moet je ook alles terugbetalen. 

  • AON-verzekering. Deze wordt door het Summa College geregeld. De AON-verzekering is vergelijkbaar met een reisverzekering en stageverzekering.
  • Zorgverzekering. Dit is een reguliere verzekering. Zorg voor EHIC kaart, die is geldig in alle landen die vallen binnen de Europese Economische Ruimte (EER), Zwitserland en Australië.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over stagelopen in het buitenland? Neem contact op met: secretariaat internationalisering via buitenlandstage@summacollege.nl of bekijk alvast het Handboek Internationale Beroepspraktijkvorming (pdf).  

 

 

Deze studenten gingen je voor

ERVARINGSVERHALEN

Ben je benieuwd hoe andere studenten een stage in het buitenland hebben ervaren? Onderstaande ervaringsverhalen geven een mooi beeld van wat je te wachten staat.  

 

Populaire bestemmingen Summa-studenten

Summa College buitenlandstage populaire bestemmingen