Summa Plus zet in op studentenwelzijn met 'Week van de Slaap'
Gepubliceerd op: 09 januari 2024
Een goede nachtrust vormt de sleutel tot een gezond en gebalanceerd leven, vooral in een tijd waarin de drukte van het dagelijks leven en de lokroep van moderne technologie onze nachtrust vaak uitdagen. Op Summa Plus, onderdeel van Summa College in Eindhoven, staat het thema slaap hoog op de agenda.
“Met de 'Week van de Slaap', van maandag 15 tot en met vrijdag 19 januari, wil de school studenten van de Entree-opleiding bewuster maken van het belang van een goede nachtrust”, zo vertelt Gezonde School coördinator Maartje van den Broek.
Docenten en mentoren van Summa Plus hebben opgemerkt dat studenten vaak te weinig slapen en vermoeid zijn. "Studenten zijn gewoon moe en geven dit ook aan. Soms lijkt het zelfs alsof ze tijdens de les tegen de slaap vechten", zegt Van den Broek. Haar recent behaalde diploma als Healthy Ageing Professional heeft haar geïnspireerd tot een innovatieve aanpak om gedragsverandering met betrekking tot slaap te bewerkstelligen.
Gebrek aan kennis
Gebrek aan kennis over slaap, samen met diverse factoren zoals overmatig schermgebruik, beïnvloedt jongeren. Van den Broek wijst daarnaast op andere belangrijke factoren, die vaak over het hoofd worden gezien. “Denk bijvoorbeeld aan studenten die uit kwetsbare omgevingen komen, wat vaak betekent dat ze blootgesteld worden aan extra gezondheidsuitdagingen. Deze jongeren worden geconfronteerd met sociale, economische en gezondheidsproblemen die voortkomen uit hun achtergrond. Het opgroeien in een omgeving met een laag sociaaleconomische status kan bijvoorbeeld gepaard gaan met beperkte toegang tot gezondheidszorg, voeding en andere essentiële hulpbronnen. Deze omstandigheden verhogen het risico op gezondheidsproblemen, waaronder een verstoorde nachtrust.”
Ze vervolgt: “Het is belangrijk om deze bredere context te begrijpen en rekening te houden met de diverse uitdagingen waarmee kwetsbare jongeren worden geconfronteerd. Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen interventieprogramma's en bewustmakingscampagnes beter worden afgestemd op de specifieke behoeften van deze groep, met als uiteindelijk doel het bevorderen van gezonde slaapgewoonten en het verbeteren van hun algehele welzijn.”
Verzuim
Van den Broeks onderzoek omvatte ook verzuim, waar vermoeidheid indirect aan gerelateerd is. Ze baseerde haar innovatie-onderzoek op het Behavioral Change Wheel, waarbij mentoren en studenten werden betrokken om probleemgedrag en gewenst gedrag te identificeren. Ondanks overvloedige slaaptips bleken studenten deze niet altijd op te volgen. Van den Broek: "Als studenten zich aan de regels voor slaaphygiëne zouden houden, zou het al beter gaan."
Week van de Slaap
Om dit aan te pakken, lanceert Summa Plus de 'Week van de Slaap' van maandag 15 tot en met vrijdag 19 december. Deze week vergroot niet alleen kennis, maar creëert ook bewustwording onder studenten. Het programma omvat drie lessen over gezonde slaap, gevolgd door groepsgesprekken en opdrachten gericht op voorlichting en bewustwording. Spelletjes delen extra kennis over slaap, terwijl een buddy-systeem zorgt voor sociale steun. Het programma combineert bestaande initiatieven, zoals die van de Hersenstichting, met creatieve opdrachten en filmpjes.
Naast bewustwording wil Van den Broek studenten laten kennismaken met ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie om de ademhaling te verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld het onderwerp piekeren aangepakt door studenten aan te moedigen hun zorgen overdag op papier te zetten.
Flinke uitdaging
Hoewel in eerste instantie één klas van Entree deelneemt aan de week, hoopt de coördinator het programma uit te breiden naar het hele team van Summa Plus en in de toekomst Summa breed. Een flinke uitdaging binnen een grote onderwijsorganisatie, maar cruciaal omdat het onderwerp op meer plekken speelt. “Collega’s kunnen er ook iets van leren, dan is het commitment vaak wel wat hoger."
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.