Succesvol bouwen aan je carrière

Gepubliceerd op: 20 juli 2022

Onderwijs

In 2 jaar zijn studenten Verspaningstechnoloog gegroeid tot vakspecialisten die meedenken over productverbeteringen.

Summa College - Summa Techniek - Verspaner - leuke weetjes verspaner

De eerste studenten zijn in maart 2021 afgestudeerd aan de vernieuwde mbo-4 opleiding Verspaningstechnoloog van Summa College. In 2 jaar tijd zijn ze gegroeid van verspaner tot een vakspecialist die meedenkt over productverbeteringen en het optimale productieproces.

“Waar ben ik aan begonnen, wat heeft dit met frezen en draaien te maken?”, dacht Lex Moolenaar van BKB Precision in Eindhoven na een paar lessen verspaningstechnoloog. Maar al snel sloeg zijn stemming om. “De opleiding gaat niet zozeer over de techniek van het verspanen zelf, maar om het hele proces eromheen. Hoe richt je dat zo efficiënt mogelijk in?” Bij BKB zagen ze al snel zijn vorderingen, want na driekwart jaar opleiding werd frezer Lex benoemd tot verspaningstechnoloog. “Ik neem nu deel aan projecten om de productie te optimaliseren en te automatiseren.”
 

6 concrete projecten

Het bewijst de kwaliteit van de vernieuwde opleiding. “Een aantal jaren geleden zijn we met de opleiding Verspaningtechnoloog gestopt”, zegt docent Patrick Fonken van Summa College. “Zowel bedrijven als wijzelf waren er ontevreden over. Belangrijk knelpunt was dat studenten in het eigen bedrijf niet aan de slag gingen met vernieuwingen. Nu is dat totaal anders.” In de huidige opleiding werken de studenten in het eigen bedrijf aan 6 concrete, steeds complexer wordende projecten. Ze leren projectmatig werken, samenwerken en een onderzoekende houding aan te nemen.
 

Op onderzoek uit

Lars van Kroonenburg, operator/frezer bij KMWE in Eindhoven, onderschrijft dat. “Er wordt veel van je verwacht. Op internet even wat dingetjes opzoeken, is niet voldoende. Je gaat op onderzoek uit bij je eigen bedrijf, maar ook bij andere bedrijven. Je duikt echt diep in de materie. Heel leerzaam.” Het projectmatig werken sluit goed aan op de praktijk, zegt hij. Een echte meerwaarde vond hij de bedrijfsbezoeken en gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven. “Zij hebben veel kennis en vertellen je wat er vandaag in de praktijk speelt.”
 

Medewerkers gegroeid

Lars hoopt dat de opleiding hem net als Lex een nieuwe baan oplevert. “Ik ben de opleiding gaan doen, omdat ik graag programmeur verspanen wil worden. Die mogelijkheden zijn er binnen KMWE, ik ben erover in gesprek met mijn leidinggevende.” Patrick Fonken is blij dat de studenten met de opleiding snel stappen kunnen maken. “We horen van bedrijven terug dat ze positief zijn over de opleiding, dat ze hun medewerkers duidelijk zien groeien. Een mooie stimulans voor ons om verder te gaan op de ingeslagen richting.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer