Identiteit

Social hate

Gepubliceerd op: 23 februari 2024

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: hoe ga jij om met social hate? En hoe gedraag jij je in de comments?

Summa College Life omgaan met haatberichten nieuws

Reageer jij vaak in comments? En ben je dan aardig of schrijf je gewoon op wat je er op dat moment van vindt? En let je er dan op wat en hoe je schrijft? 

Je ziet het overal, op Insta, onder online krantenartikelen, websites, X, et cetera. Iemand post of schrijft iets en in no time staan er ontzettend veel berichten onder. Vaak positief, vaak ook heel negatief. Soms lijkt het of mensen er gewoon op zitten te wachten en zonder enig nadenken een comment plaatsen. Of het nu een bericht is over politiek, een concert of voetbalwedstrijd, soms tikken de comments hoge aantallen aan. En dan zijn dit meestal reacties van mensen die er niet eens bij waren. 

Die negatieve reacties zijn in de regel niet oké, er wordt op het moment van schrijven gewoon geschreven wat iemand op dat moment voelt of denkt, terwijl je misschien beter even tot tien kunt tellen voordat je iets post. En dan zijn er nog de haatberichten. Haatberichten gaan heel ver, te ver. Een stapje verder dan een negatieve reactie. Soms worden personen of bedrijven dingen toegewenst die eigenlijk gewoon niet kunnen. En weet je wat zo vreemd is, het blijkt dat heel veel mensen vinden dat het niet zou moeten kunnen. Dat een voetballer bijvoorbeeld 150 haatberichten krijgt per maand. Berichten waarin familie wordt bedreigd of de persoon zelf.

Maar het gaat niet alleen om ‘bekende’ mensen, ook jij en ik kunnen slachtoffer worden. Voor mij is het een reden om eigenlijk nooit iets in de comments te zetten, uit angst dat mensen een oordeel over je gaan vellen online en je misschien ook vreselijke opmerkingen krijgt. Triest, maar zo werkt het. Het lijkt bijna of mensen het normaal vinden om iemand met de grond gelijk te maken op de socials, ik vraag me altijd af of mensen die mening ook rechtstreeks tegen die persoon zouden durven te zeggen. 

Wat kun jij er aan doen om de online wereld een beetje mooier te maken? 

Als je niet echt op de hoogte bent van wat er in het bericht staat (omdat het je eigenlijk niet interesseert of je er simpelweg niet genoeg van weet), zet er dan gewoon niets onder maar geef een like of een hartje. Denk na voordat je reageert. Misschien denk je er al heel anders over als je tot tien telt en dan pas reageert, misschien merk je dan dat je dan al geen behoefte meer hebt om te reageren.

Een paar maanden geleden heeft Ajax een mooie video gemaakt, omdat ook voetballers regelmatig van alles naar hun hoofd geslingerd krijgen online. Je leest er hier meer overCheck het filmpje vooral even, het gaat om de boodschap (niet iedereen is voor dezelfde voetbalclub) of zet er een positieve comment onder 😉 

Nog recenter zijn de albumpromotie en de theatertour van Gordon die afgelast zijn door alle haatberichten onder zijn posts. Ik denk dat heel veel mensen zich niet realiseren wat de impact kan zijn van wat ze schrijven in comments en soms onbedoeld personen, stichtingen of bijvoorbeeld de politiek in een negatief daglicht zetten of onnodig kwetsen. Eigenlijk zegt het meer over de persoon die de comment schrijft. Wat vind jij? 

Fijn weekend! 


Summa College Life Judith klein

Dit artikel is geschreven door

Judith Smits
Onderwijsassistent, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer