Project Muziek Maatjes slaat brug tussen generaties

Gepubliceerd op: 05 juni 2024

Onderwijs

Zestien studenten Sociaal werker hebben twaalf weken lang in het kader van het project Muziek Maatjes een bezoek gebracht aan 32 senioren van WoonincPlusVitalis. Op woensdag 5 juni betraden alle Muziek Maatjes het podium van het Parktheater voor een feestelijke afsluiting met voordrachten, optredens en mooie verhalen.

Summa College 20240530-Project Muziekmaatjes n

Muziek Maatjes is een initiatief van Club Goud, een sociale onderneming die zich inzet om senioren een fijne oude dag te bieden door vrolijke ontmoetingen te organiseren tussen mensen van alle leeftijden. In Eindhoven organiseren ze het maatjesprogramma samen met WoonincPlusVitalis en Summa. “Het project Muziek Maatjes brengt niet alleen gezelligheid en een frisse wind in het leven van senioren, maar biedt de studenten ook waardevolle praktijkervaring. Door het intensieve contact met hun maatjes leren de studenten de belevingswereld van de ouderen beter kennen, wat hun kijk op deze doelgroep verruimt”, legt stagecoördinator Michel Frijters van Summa uit. 

Hechte band

De 17-jarige student Christel gaf zich op voor Muziek Maatjes om te ontdekken of werken met ouderen iets voor haar zou zijn. Dankzij de warme band die zij opbouwde met haar maatjes Tiny (72) en Aaltje (82), heeft ze nu geen enkele twijfel meer. “Ik vind het nog leuker dan verwacht”, vertelt Christel stralend. “Het voelt alsof ik een reserve-oma en opa heb gevonden! Als ik bij Aaltje binnenkom, is de tafel altijd al gedekt om samen een broodje te eten. Met Tiny kan ik zo anderhalf uur praten over zijn leven.” De band tussen Christel en haar maatjes is zo sterk dat ze ook na afloop van het project contact willen houden.

Generaties samenbrengen met muziek

Frijters benadrukt de waarde van dit programma: “Veel studenten hebben een beeld van de ouderendoelgroep dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Door de huisbezoeken komen de studenten op een laagdrempelige manier in contact met de ouderen, waardoor ze anders naar deze doelgroep gaan kijken. Een aantal studenten is door dit project zelfs geïnspireerd om te kiezen voor een stage bij een instelling in de ouderenzorg.”


Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag