school

Nyva maakte van iets moeilijks iets moois met de opleiding LTAP

Gepubliceerd op: 29 mei 2024

Onderwijs

”Het is een beetje een apart verhaal hoe ik bij de opleiding Leidinggevende team/afdeling/project (LTAP) bij het Summa College uit ben gekomen", vertelt Nyva van der Aalst (19). Net zoals veel studiegenoten vond ze het lastig om meteen een studie te kiezen die bij haar paste.

Nyva van der Aalst over de opleiding LTAP

“Ik zocht een opleiding die aansloot bij mijn kwaliteiten en eigenschappen. Doordat ik thuis op jonge leeftijd zelf de touwtjes in handen moest nemen, en daar ook energie van kreeg, wist ik dat ik iets in de richting van managen of leidinggeven wilde doen. De studiekeuzehulp tool zorgde ervoor dat ik uitkwam bij deze bijzondere kans. Het Summa College biedt deze de niveau 4 opleiding Leidinggevende team/afdeling/project aan in één jaar aanbiedt, als aanvulling op de mbo 3-opleiding die je ervoor doet.” 
 

LTAP in een notendop 

LTAP staat voor Leidinggevende team/afdeling/project. Maar leidinggeven is heel breed. Misschien denk je aan je leidinggevende bij je bijbaantje in de supermarkt of bij het horecabedrijf waar je voor werkt. Leidinggevenden vind je in iedere organisatie. Dat maakt dat het een hele brede opleiding is. Dat was een van de redenen waarom deze opleiding Nyva aansprak.  
 
“Ik zie de opleiding LTAP als een aanvulling op wat je al weet. Zelf vond ik het vooral een opleiding om mezelf te oriënteren, omdat je bij bijna ieder bedrijf stage kunt lopen. Ik zocht naar een interessant bedrijf en ervaarde tijdens de stage of het ook echt bij mij paste. Past het niet bij je? Dan is dat niet erg. Je zit nergens aan vast.” 
 

Hersenkrakers 

Een goede mix tussen theorie en opdrachten is belangrijk. Daarom gaan studenten tijdens de opleiding aan de slag met een aantal hersenkrakers. Vooral de opdracht waarbij ze een stad moesten oprichten, is Nyva het meeste bijgebleven.  

“In groepjes gingen we aan de slag met het oprichten van een stad. Er was een burgemeester aangewezen en een minister die allemaal druk bezig waren met hun eigen zaakjes en het niet met elkaar eens werden. Ondertussen moesten wij aan de slag met het indelen van de stad. We dachten na over voldoende woningen, een ziekenhuis, politiebureau, ouderenzorg en nog veel meer.”  

“Het verbaasde mij vooral hoe lastig het kan zijn om iedereen op één lijn te krijgen. De burgemeester nam geen initiatief en onze begon uit elkaar te drijven. We leerden van onze docent wat we het beste in verschillende situaties konden zeggen. Al snel merkten we dat de manier van communiceren echt het verschil kan maken om iedereen dezelfde kant op te krijgen.”  
 

Veel vrijheid  

Verantwoordelijkheid nemen en pakken is belangrijk als leidinggevende. Nyva ervaart veel vrijheid tijdens de opleiding en geeft aan dat je het niet voor iedereen is weggelegd. “Bij LTAP kun je heel goed vooruit werken. Heb je je opdracht af? Dan kun je eerder examen doen en een vrijstelling krijgen voor de rest van de lessen van dat vak. Docenten laten weten wanneer de examens open staan en dan bepaal je zelf het moment van inschrijving. Ik ben ook heel blij met de begeleiding vanuit school. Die is echt heel goed, waardoor ik al klaar ben met al mijn vakken en ik alleen nog maar mijn stage hoef af te ronden.”  
 

Klaar voor een hbo-opleiding 

LTAP is een niveau 4 opleiding die je in één jaar afrondt. Dat betekent dat je na dit jaar meteen aan de slag kunt gaan in het werkveld, of door kunt stromen naar een hbo-opleiding. Nyva is pas 19 jaar, waardoor ze nog lang niet uitgeleerd is.  

“Thuis kwam ik in een positie terecht waar ik zelf initiatief moest nemen om iets gedaan te krijgen. Dit was zwaar, maar ik kwam erachter dat ik daar ook kracht uit haal. De opleiding LTAP zorgde ervoor dat ik dit verder kon ontwikkelen en ik leerde nieuwe communicatieve vaardigheden die goed van pas komen bij mijn vervolgstudie. Ik wil namelijk de adviseurskant op. Daar moet je sterk in je schoenen kunnen staan, overtuigend overkomen en verstand van zaken hebben.” 

 
Ben je benieuwd of de opleiding Leidinggevende team/afdeling/project iets voor jou is? Meld je dan aan voor een meeloopdag, rondleiding of bezoek ons tijdens de open dag.    

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag