‘Na mijn mbo-opleiding heb ik een fatsoenlijk diploma!’

Gepubliceerd op: 25 april 2024

Onderwijs

Het beroepsonderwijs is in trek. Steeds meer havisten en vwo’ers kiezen voor mbo-studies. Student Wisse Linnemans (21) kan daar over meepraten. Een paar jaar geleden maakte de Veldhovenaar de overstap van vwo naar mbo.

Summa College student Wisse Linnemans Summa mechatronica nieuws

"Ik had mijn vwo-examen niet gehaald en ik wilde het jaar niet overdoen. Vanaf vwo-3 gingen alle schooljaren voor mij altijd nét iets te snel voorbij. Dan kwam ik er in de laatste drie maanden achter dat ik nog even aan de bak moest. Dat lukte dan wel, vaak met de hakken over de sloot… maar in vwo-6 was mijn motivatie wel op."

Om toch een diploma te halen, stapte hij over naar het mbo. “Mijn vrienden snapten mij wel. Als ik opnieuw vwo zou gaan doen of over zou stappen naar havo dan was de kans aanwezig dat ik opnieuw zou struikelen… En na mijn mbo-opleiding heb ik een fatsoenlijk diploma; kan ik – als ik dat zou willen – direct aan het werk.” 

‘Behoefte aan praktijklessen’

Wisse koos bij Summa voor de opleiding Technicus mechatronica. Met zijn achtergrond kon hij instappen in het tweede leerjaar, maar hij koos bewust om ‘in de eerste’ te beginnen. “Als je, zoals ik, nog nooit een frees- of draaibank hebt aangeraakt dan is zo’n eerste jaar wel handig. Je krijgt veel les in de werkplaats. Ik had ook echt meer behoefte aan praktijklessen.”

De meeste theoretische vakken gingen hem vrij eenvoudig af. “Voor Engels had ik een vrijstelling. Nederlands is ook niet zo moeilijk, maar je moet niet denken: ‘dat kan ik wel’.  Met wiskunde kon ik er sneller doorheen. Dat was ook wel een voordeel: ik kon in mijn eigen tempo werken. Dat was één van de afspraken die we voor de eerste twee jaren hadden gemaakt.”

Ook bij natuurkunde hielp zijn vwo-achtergrond. “De huiswerkopdrachten voor natuurkunde worden ook met een punt beoordeeld. Maar ik snapte de stof na één keer doorlezen. Toen hebben we de afspraak gemaakt dat ik mijn natuurkunde-huiswerk niet hoefde te maken. Daarvoor in de plaats kon ik die tijd besteden aan bijvoorbeeld het CAD-tekenprogramma. Docenten en mentoren dachten echt met me mee. Heel fijn!”

Met vrienden naar Duitsland

Het was wel even schakelen toen hij op de eerste dag het schoolgebouw op de TUe-campus binnenstapte. “Zat ik daar als bijna 19-jarige met klasgenoten van 16 jaar oud”, blikt hij terug: “Ze waren nogal typische pubers (lacht). Maar die tijd is nu grotendeels voorbij. Ben nog steeds wel één van de oudsten, maar ik heb wel vrienden gemaakt!” 

De meeste vrienden lopen rond in het First Tech Challenge-team van Summa. Naast zijn studie bouwt Wisse namelijk met een groep studenten aan een robot, die meedoet aan landelijke en internationale competities. “We ontwerpen, bouwen en programmeren zelf een robot. Laatst waren we voor een wedstrijd met z’n allen een week in Duitsland, heel gezellig.” 

Binnen het team is Wisse de programmeur. “Daar wil ik me ook in doorontwikkelen. Hoe? Dat weet ik nog niet. Je zal me niet op een universiteit terugzien. Hbo? Daar denk ik nog over na. Eerst volgend schooljaar mijn felbegeerde mbo-diploma binnenhalen!” 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer