Kabinet reserveert 275 miljoen euro voor versterking Brainportregio
Gepubliceerd op: 17 juli 2024
Het kabinet heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het Nationaal Versterkingsplan van Microchip-talent. Dit plan is essentieel voor het behoud en de versterking van de semicon-sector in Nederland, waar de komende jaren 38.000 mensen nodig zijn. Het plan richt zich op alle opleidingsniveaus (MBO, HBO en WO) en omvat ook om- en bijscholing via het programma Leven Lang Ontwikkelen. Voor de aanpak stimuleert het kabinet de samenwerking tussen diverse regio’s in Nederland, zoals Twente, Groningen, Delft en Brainport Eindhoven. Van de totale vraag naar arbeidskrachten bevindt ongeveer 70 procent zich in de Brainportregio. Voor de komende vijf jaar is 275 miljoen euro gereserveerd voor de plannen in Brainport.
Het versterkingsplan is een uitwerking van het eerder gesloten Beethoven-convenant. Simone Jilderda, verantwoordelijk voor het Beethoven project bij Summa, is blij met de aankondiging van het kabinet om 275 miljoen euro te reserveren voor de versterking van de semicon industrie in de Brainportregio. “Het opleiden van meer talent voor deze sector is een uitdaging die Summa samen met collega-onderwijsinstellingen ROC ter AA, Fontys, TU Eindhoven, het bedrijfsleven en de arbeidsmarktregio’s heeft opgepakt. We willen onze al nauwe samenwerking verder intensiveren en ons onderwijs vernieuwen om studenten meer aantrekkelijke, flexibele en modulaire leerroutes naar de semicon industrie te bieden. Op deze manier willen we studenten laten profiteren van de brede waaier aan MBO-, HBO- en WO-onderwijs die onze regio te bieden heeft, en zo tegelijkertijd talent binnen onze techniekopleidingen beter behouden.”
Brainport Academy
Summa zet sterk in op om- en bijscholing, in nauwe samenwerking met collega-instellingen, binnen de gezamenlijke Brainport Academy. “Deze academie zal een aantrekkelijk aanbod van modules bieden die aangepast kunnen worden aan de behoeften van nieuw talent en de semicon industrie. Het opleiden van extra talent voor de semicon industrie zien we als zowel een uitdaging als een kans. Samenwerking binnen de Brainportregio, Kennispact Brabant en andere betrokken regio’s is cruciaal voor het versterken en behouden van de semicon industrie. Het is een unieke, nationale opgave waarin we als Summa graag onze verantwoordelijkheid nemen”, benadrukt Jilderda.
Verdeling van de middelen
In totaal is er vanuit het Rijk 450 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze opgave. De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) hebben de verdeling van de middelen over de vier regio’s bepaald. Voor de Brainportregio betekent dit, met een opgave van 26.000 extra medewerkers, een gereserveerd bedrag van 275 miljoen euro. Hiermee worden 6.000 extra studenten opgeleid voor de semicon-sector en biedt de Brainport Academy om- en bijscholing voor nog eens 10.000 mensen. Het resterende deel van de oplossing ligt bij het bedrijfsleven, dat talent moet behouden en het werk minder arbeidsintensief moet organiseren. Specifieke kennis zal worden aangevuld door internationaal talent aan te trekken.
Na de zomervakantie worden de plannen verder geconcretiseerd en volgt landelijke besluitvorming over de definitieve toekenning van de middelen.
Lees hier de kamerbrief met bijlagen.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.