school

Jeroen Renting: van student naar facilitair leidinggevende bij het Summa College

Gepubliceerd op: 25 juni 2024

Onderwijs

Studeer of werk je bij het Summa College op de Sterrenlaan, Microstad of de Vestdijk? Dan is de kans groot dat je Jeroen Renting (25) kent of wel eens hebt gesproken. Niet alleen omdat hij lang is en iedereen altijd met een grote glimlach begroet, maar omdat hij zorgt dat alles bij deze schoollocaties op rolletjes loopt. Jeroen Renting besloot om na zijn opleiding bij het Summa College nog even te blijven plakken en ervaring op te doen als facilitair leidinggevende.

Jeroen Renting bleef plakken na de opleiding Facilitair leidinggevende

“Mijn vader is de afgelopen 20 jaar conciërge bij het Strabrecht College in Geldrop. Ik liep tijdens mijn stage met hem mee om te ervaren wat zijn werk inhield. Daar maakte ik voor het eerst kennis met het vak en de diversiteit ervan. Facilitair is zoveel meer dan het aanspreken van studenten en zorgen voor orde en netheid. Je bent een ‘troubleshooter’ en je moet van alle markten thuis zijn. Vaak ben je het eerste aanspreekpunt voor mensen als er paniek is, omdat je een bekend gezicht hebt.” 

Een dag als facilitair leidinggevende 

“Je bent coördinator van een facilitair team", legt Jeroen uit. “Als facilitair leidinggevende neem je aanvragen vanuit het onderwijs op en laat deze door je team uitvoeren. Ook ben je verantwoordelijk voor de veiligheid binnen een pand, onderhoud je contact met leveranciers, zorg je dat het pand open en dicht gaat, organiseer je de dagelijkse facilitaire bezetting en vervanging bij ziekte- en vakantieverlof.”   

“Het verschilt per locatie wat je werkzaamheden zijn. Een ding is zeker, geen dag is hetzelfde. Je bent continu aan het schakelen en aan het regelen. Nu staat bijvoorbeeld de zomervakantie voor de deur. Een mooi moment voor het facilitair team om na te denken welk onderhoud er op een school locatie nodig is. Daar hebben we dan alle tijd voor.” 

Van poule van starters naar een vast contract 

Jeroen hoorde tussen neus en lippen door dat hij na het afstuderen kon beginnen als starter bij het Summa College. Een mooie manier om ervaring op te doen. “Ik kwam in een poule met vijf medestudenten. Je leert veel in een korte tijd, omdat je bij de verschillende locaties van het Summa College aan de slag gaat. Willem de Rijkelaan is bijvoorbeeld veel groter dan de Sterrenlaan, waardoor je met andere uitdagingen te maken krijgt. Dit maakt het werk heel divers en leuk.” 
 

“Uiteindelijk maakte ik vanuit de poule Facilitair B de overstap naar Facilitair C. Dat wil zeggen dat je de coördinator meer assisteert. Je haalt informatie op vanuit het onderwijs, zodat we de dienstverlening verder kunnen verbeteren. Ik had altijd al voor ogen dat ik een coördinerende rol wilde. Toen er een vacature vrij kwam solliciteerde ik hier meteen op. De eerste keer werd ik nog niet aangenomen maar dit heeft wel geleid tot een ‘’traineeship’’. Hierin ben ik begeleid door een ervaren coördinator Theo, die gaat nu bijna met pensioen en dan kan ik mooi het stokje van hem overnemen.”  

Leukste uitdaging zit in evenementen 

Wat maakt het werk zo leuk? Daar hoeft Jeroen niet lang over na te denken. “Dat zijn toch echt de evenementen. Je zet als team iets neer en na afloop kunnen we weer trots zijn op wat we samen hebben bereikt. Dit is super voor het teamgevoel."  

Het organiseren van een evenement is niet altijd zonder uitdagingen. Ook daar gaat Jeroen goed mee om. “Som wordt door de contactpersoon minimale input gegeven met de boodschap dat de rest volgt. Het is mijn taak om hier achteraan te gaan, een draaiboek uit te werken en alles voor te bereiden. Dat betekent ook dat ik heb geleerd om nee te zeggen wanneer het in de briefing onduidelijk is wat er precies van ons wordt verwacht. Wij faciliteren en zijn geen eigenaar van het evenement.”  

Teamgevoel 

“Ondertussen werk ik alweer tweeëneenhalf jaar voor Summa en zit ik helemaal op mijn plek. Het is een heel betrokken organisatie en er wordt ook echt naar je geluisterd. Wanneer ik aankom met een goed idee, dan krijg ik de ruimte om het te proberen. Zelf ervaar ik geen gevoel van hiërarchie, maar een teamgevoel dat je het samen doet.” 


Ben je ook benieuwd of de opleiding Facilitair leidinggevende bij jou past? Meld je dan aan voor een meeloopdag, rondleiding of bezoek ons tijdens de open dag.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag