School

Geslaagde Challenge Week 040 levert slimme oplossingen voor bestaande uitdagingen!

Gepubliceerd op: 13 september 2024

Onderwijs

Geslaagde Challenge Week 040 levert slimme oplossingen voor bestaande uitdagingen!

75 techniekstudenten van de TU/e, Fontys Hogeschool en Summa gingen deze week tijdens de Challenge Week 040 de uitdaging aan om in verschillende teams bestaande problemen op te lossen. Elk team kon kiezen uit drie uitdagingen. “Mooi om te zien dat het tot impactvolle oplossingen leidt als verschillende talenten met elkaar samenwerken. De één is conceptueel sterk, de ander is hands-on. Maar juist die mix is nodig om tot het beste resultaat te komen”, blikt Peter Biekens van Fontys Pulsed Academy tevreden terug op het evenement.

Donderdag, op de derde en laatste dag van Challenge Week 040, werden alle projecten gepresenteerd en beoordeeld. Eén van de juryleden was Robert Strijk, wethouder van de gemeente Eindhoven en pas twee dagen in functie. Hij was onder de indruk van het diverse talent en de sterke groepsdynamiek. “Hier staan studenten van drie onderwijs-instellingen uit Eindhoven met uiteenlopende achtergronden en leeftijden. Die diversiteit is precies wat we nodig hebben om de uitdagingen van vandaag en morgen in deze regio aan te pakken. Samenwerking is essentieel om tot het beste resultaat te komen.”

‘Alsof we elkaar al heel lang kenden’

“Het samenwerken ging automatisch; alsof we elkaar al heel lang kenden”, straalt Maud Wijen, student Summa Engineering. Samen met haar team koos zij voor de challenge ‘Public play spaces’ en ging ze naar de Woenselse Watermolen in Eindhoven om het buitenspelen van de toekomst opnieuw vorm te geven. “We hebben een concept uitgedacht waarbij de bestaande natuur onderdeel wordt van een speeltuin.” In drie dagen tijd bouwde het team aan verschillende maquettes. Kinderen kwamen op dag 2 langs om feedback te geven op hun plannen. “Met hun opmerkingen hebben we ons concept verder verfijnd.” En met succes. Want op donderdagmiddag won haar team deze challenge.

Youri Beimans voltooide vorig schooljaar zijn opleiding bij Summa Engineering en studeert nu aan de Fontys Pulsed Academy. “Ik scheel eigenlijk maar een jaar met de andere studenten in mijn groep.” Eén van hen is Robin Maximus; student in leerjaar 4 van Summa Engineering. Zijn talent – naast de nodige technische skills - is duidelijk: de jury overtuigen van hun concept. Met een open blik, een glimlach, een strakke blouse en een goed verhaal pareert hij de vragen van de kritische juryleden.

‘Het is gelukt’

Zijn team heeft drie drukke, maar vooral ook leerzame dagen achter de rug. “We hebben het echt samen gedaan. Het was niet zo van ‘jij doet mbo dus jij doet het praktische gedeelte’. Nee, iedereen heeft een deel van de puzzel gelegd. Zo hebben we in één dag geleerd een app te bouwen”, zegt Robin. Youri verdiepte zich ondertussen in het monteren van een video voor in die app: “Het was wel een klus, maar het is gelukt. Leuk om te doen!”

Het team boog zich over de challenge ‘Future Proof Building’ die was uitgeschreven door Mansveld Techniek. Het bedrijf renoveert steeds vaker bedrijfspanden en daarom werden de studenten uitgedaagd om de technische installaties in zo’n pand snel, op een eenvoudige manier digitaal in kaart te brengen. Meerdere teams gingen met deze opdracht aan slag en kwamen met verrassende, uiteenlopende oplossingen.

‘Studenten denken anders’

Tom Staals is directeur Industrie en Techniek bij Mansveld. Hij liep drie dagen rond om de studenten te coachen, vragen te beantwoorden en feedback te geven. Hij is onder de indruk van de aangedragen oplossingen: “De studenten denken anders, echt out of the box.”

Als jurylid had hij de eer om op de laatste dag het winnende team aan te wijzen. Het team van Youri en Robin kwam als winnaar uit de bus. “Zij hebben samen iets ontwikkeld dat absoluut kan gaan werken. Ze hebben goed geluisterd naar onze feedback en die op slimme wijze verwerkt. Het is geweldig om te bedenken dat een monteur van ons straks een gebouw binnen kan lopen met een apparaat dat de ruimte digitaal scant op elektrische installaties. We gaan het team nu uitdagen om dit idee verder uit te werken!”

‘Helemaal geslaagd’

Daarmee verwijst Tom naar de mogelijkheid voor de techniekstudenten om tijdens de reguliere onderwijsuren op hun school samen verder te werken aan de projecten. “Veel studenten hebben aangegeven dat ze van die mogelijkheid gebruik willen maken”, zegt Peter Biekens. Daarmee is de Challenge Week 040 voor deze editie voor hem helemaal geslaagd.

De uitslag

  • Future Proof Building: Fantastic Four
  • Pop-up Kitchen: The Lazy Lasagnas
  • Public play spaces: Bob de Bouwers
  • Publieksprijs: CMGE

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag