School
‘Eén seconde kan het verschil zijn tussen leven en dood’
Gepubliceerd op: 20 juni 2024
De docenten van de opleiding ‘VeVa - Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Mbo-verpleegkundige’ zijn duidelijk: de wereldwijde dreiging neemt toe en een goede voorbereiding is essentieel. Met je diploma op zak kun je zowel in de reguliere zorg aan de slag, als je inzetten voor Defensie en daarmee voor ons land. Het is een grote verantwoordelijkheid, maar één die Teuntje Jeurninck (17) uit Nederweert op het lijf geschreven is.
“Ik wist altijd al dat ik iets in de zorg wilde doen. Maar pas tijdens de open dag van Summa Zorg & Welzijn kwam ik erachter dat er meer mogelijk was”, vertelt Teuntje. “Ik kwam in gesprek met mensen van de VeVa en zij vertelden mij dat je bij hun ook een opleiding verpleegkundige kon volgen. Het mooie van deze opleiding is dat je hierna klaargestoomd bent voor een baan bij Defensie.”
“Vooral het actieve onderdeel sprak mij aan en ik had niks te verliezen. Want kom je erachter dat het toch niet bij je past? Dan kun je altijd nog terug naar de opleiding Verpleegkundige. Andersom is dat niet mogelijk, omdat je dan het ‘groene gedeelte’ - waarbij je het veld in gaat - mist. Dit heb je nodig om bij Defensie aan de slag te gaan.”
Bivak weken
Twee keer in het jaar hebben studenten van de opleiding VeVa - Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Mbo-verpleegkundige een bivak bij Defensie. Tijdens deze week slapen studenten op de kazerne in Oirschot en worden ze begeleid door militaire instructeurs. Teuntje beaamt dat het hele actieve en uitdagende dagen zijn.
Teuntje vertelt: “Een bivak is vergelijkbaar met een ‘ervaringskamp'. Zo leg ik het vaak uit aan mensen in mijn omgeving die vragen wat het is. Afgelopen week was het mijn tweede bivak. Je krijgt dan echt een beter beeld van hoe het leven er op de kazerne uitziet. Alle studenten verzamelen zich bij station Best, om gezamenlijk met bussen naar de kazerne van Oirschot te vertrekken. De week staat in het teken van precisie en discipline. Wij hebben dit zelf niet meegemaakt maar wat kan gebeuren tijdens bivak is dat wanneer iets scheefligt bij je slaapplek, dan moet je opnieuw beginnen. Red je het niet om binnen de aangegeven tijd wakker te worden en aangekleed klaar te staan? Dan moet je in je slaapkleren tijgeren door het veld. Het is zwaar, maar het bereid je voor op wat je bij Defensie kunt verwachten. Sommige studenten vinden de regels streng. Maar wanneer je uitgezonden wordt, dan heb je ook niet de luxe van tijd om rustig op te staan. Om een voorbeeld te geven; wanneer jouw veldgroep een specifieke tijd heeft afgesproken met de helikopter om opgehaald te worden, dan wacht deze geen seconde langer. Je moet als team op tijd aanwezig zijn. Hoe langer de helikopter op de grond staat, hoe gevaarlijker het voor hen wordt.”
Tijdens bivak gaan de studenten ook het veld in. Teuntje legt uit: “We leren veel nieuwe dingen in deze week. Van het bouwen van een onderkomen en het opzetten van een boogtent voor de militaire instructeurs, tot het lopen van patrouille, bepakking aantrekken en hoe je een richtgeweer vasthoudt.”
Klaar voor uitzending
De kans dat VeVa-studenten in de toekomst worden uitgezonden naar oorlogsgebied wordt steeds groter. Teuntje heeft hier zelf gemengde gevoelens bij. “Natuurlijk is het spannend wanneer die dag van uitzending komt. Dit gebeurt pas nadat je een aantal jaren aan het werk bent. Je moet er namelijk wel klaar voor zijn. Toch kijk ik er vooral naar uit. Je kunt later met trots terugkijken dat je echt iets moois hebt bereikt, want je krijgt de kans om je eigen land te verdedigen. Dat houd ik in mijn achterhoofd.”
Je hebt het of je hebt het niet
“Naast het groene gedeelte krijgen we les in het geven van dagelijkse zorg en volgen we een EHBO-cursus. Maar voor ons is het belangrijker dat we leren hoe we snel en op de juiste manier handelen wanneer zich een ramp voordoet. Stel je voor, je begeeft je in een rampengebied. Je draait je om en komt een landgenoot tegen, liggend op de grond en gewond. Wat is dan het eerste dat je doet? Gelukkig krijgen we allemaal een Zelf Hulp Kameraden Hulp (ZHKH) boekje. De meest voorkomende zorgprotocollen staat hier stap voor stap uitgewerkt. Zo weet je bijvoorbeeld meteen wat je moet doen om een slagaderlijke bloeding te behandelen.”
Het is een pittige opleiding. En zoals Teuntje het mooi verwoord ‘je hebt het of je hebt het niet’. Je moet onder druk je hoofd koel houden en snel kunnen handelen. “Wij oefenen tijdens de les onder andere hoe je bij jezelf een gif- of gasmasker op moet zetten. Eerst kregen we 15 seconden de tijd en de laatste keer maar 11 seconden. Lukt dit niet binnen de tijd? Of heb je jouw masker niet goed opgezet? Dan ben je dood. Net zoals in een echte situatie. Eén seconde kan het verschil zijn of je het haalt of niet. Daarom moet je wel stressbestendig zijn.”
De beste tip die Teuntje mee kan geven is om de open dag te bezoeken en deel te nemen aan de intake. Dit is de beste manier om te ervaren of je uit het juiste hout bent gesneden. “Wil je iets met zorg, maar wel actief bezig zijn? Waag een poging en kijk of het bij je past. Het is echt een leuke school en de docenten zijn top. Ik zeg meld je zeker aan!”
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.