Drone Challenge 2024: opnieuw een hoog niveau

Gepubliceerd op: 04 juli 2024

Onderwijs

Zes teams met studenten van Fontys, Avans (dit jaar voor het eerst) en Summa toonden hun zelfontworpen en -gebouwde drones aan jury en publiek op de Brainport Industries Campus tijdens de finale van de Drone Challenge op 3 juli 2024.

Summa Drone Challenge 2024 n


Mbo en hbo leren van elkaar

Mbo- en hbo-studenten werken in teamverband met elkaar. Samen hebben ze 20 weken ontwikkeld, gebouwd en geschaafd aan hun eigen transportdrones. Summa-student Bjarne van der Meeren heeft daarvoor met zijn werkgever afspraken moeten maken. “Ik volg de bbl-opleiding Verspaningstechnoloog waarbij ik één dag les krijg bij Summa en vier dagen werk bij VDL GL Precision. De extra uren die ik onder werktijd in de Drone Challenge stop, haal ik in door overwerken. Je moet er wel wat voor over hebben”, lacht Bjarne. “Buiten het bouwen van een drone is vooral het samenwerken met andere studenten van andere scholen interessant. Mooi om van elkaar te leren.”

Gripper challenge

Voordat er gevlogen wordt, staat er een gewichtige beoordeling van hun gemaakte grippersysteem op het programma (voluit: het grip/grijp of verplaatsingsmechanisme). Kan elk systeem de bij sponsor K3D geprinte metalen objecten oppakken? Jurylid Jasper Sluis (New Business Creators): "De studenten komen met inventieve oplossingen. Opvallend waren de siliconen grijpers die door luchtdruk kunnen vervormen. Ook geweldig is het lassysteem. Tijdens een brainstorm vroegen we ze alle ideeën los te laten en helemaal outside-the-box te denken. Ze bedachten een systeem waarbij het metalen object verbonden wordt aan de drone door het te lassen. Geniaal.” 

Alles de lucht in

Dan mogen de teams eindelijk met hun drone vliegen. Het parcours is uitdagend en elk team moet een aantal opdrachten uitvoeren. De drones gaan met wisselend succes door de veilig afgeschermde ruimte. Bij het vierde team sloeg het noodlot toe. Na een crash op het hoogte object leek het een goed idee om de drone met lasapparaat en accupakket door de ring te gooien. De landing had een ‘rapid unscheduled disassembly’ tot gevolg, waarbij de accu vlam vatte. Door de ontstane rookontwikkeling werd iedereen geëvacueerd en helaas kon de wedstrijd daarna niet meer hervat worden. Ook dat hoort erbij. Teleurstelling voor één team dat geen vlieguren heeft kunnen maken, maar ook trots onder alle deelnemers over wat ze gepresteerd en geleerd hebben.

Geen verliezers

Tijdens de gezellige afsluitende borrel werden verschillende prijzen uitgedeeld. Team 6 ging er met de hoofdprijs vandoor. Hun drone ging als een raket over het parcours waarbij de piloot slim werd ondersteund door een even eenvoudige als briljante oplossing: een parkeersensor die de nabijheid tot objecten aangaf. Hiermee hadden de andere teams het nakijken. De uitreiking van de grote beker werd dan ook met een grote glimlach in ontvangst genomen.

Deelnemen? Bespreek het met je mentor

Wil je meedoen aan de Drone Challenge 2025? Kijk dan eens of een opleiding van Summa Engineering of Summa Techniek iets voor jou is. Studenten kunnen voor deelname contact opnemen met hun mentor of Patrick Fonken via patrick.fonken@summacollege.nl.

 

 

Drone Challenge 2024

 

Drone Challenge 2024

Drone Challenge 2024

Drone Challenge 2024

Drone Challenge 2024

Drone Challenge 2024

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer