‘Door haar heb ik geleerd dat fouten maken mag!’

Gepubliceerd op: 26 juni 2024

Onderwijs

Niet elke student in Nederland kan zeggen dat hun docent genomineerd is als mbo-leraarvan het jaar. Maar bij zowel Summa Zorg & Welzijn als Summa Automotive kunnen ze dat wel. Vorige week zetten we docent Bart Bouwmans van Summa Automotive in het zonnetje. Vandaag is het de beurt aan Ingrid van Veen van Summa Zorg & Welzijn. Deze twee hebben het geschopt tot de landelijke top tien!

Summa College - Geertje Leuverman en Ingrid van Veen - mbo docent van het jaar

“Ik wens iedereen een Ingrid toe; iemand die voor jou het verschil maakt!” Dat zegt Geertje Leuverman (22) uit Eindhoven. Ze volgt bij Summa de opleiding tot onderwijsassistent en heeft haar docente Engels, Ingrid van Veen, genomineerd voor Leraar van het Jaar 2024 van het middelbaar beroepsonderwijs. 

‘Dan maak je wel het verschil’

“Hoe mooi is het dat zij met haar passie, creativiteit, humor en betrokkenheid onderwijsassistenten opleidt. Ze zet ons op het goede pad door zelfreflectie: hoe word ik de beste versie van mezelf zonder mezelf te verliezen? Haar aanpak verspreidt zich straks als een olievlek door het onderwijs via ons als onderwijsassistenten! Dan maak je wel het verschil, toch?”

Moord oplossen!

Studenten gaan graag naar haar lessen. Geertje is vooral enthousiast over de interactieve manier waarop Ingrid lesgeeft. “Geen woordjes stampen of saaie grammaticaoefeningen, maar creatief met taal! Zo moesten we een moordzaak oplossen, waarbij we werden uitgedaagd om out-of-the-box te denken. Onze theorieën moesten we vervolgens in het Engels presenteren aan de klas. Of we speelden een zelfgemaakt bordspel waarbij we, als we op bepaalde vakken kwamen, een minuut lang in het Engels moesten praten over een onderwerp. Ben je onbewust bezig met het leren van de taal. Errug leuk!”

Ingrid is ook pedagogisch-didactisch sterk. Ze komt op voor haar studenten en kan echt luisteren. Naast Engels is zij ook mentor en geeft ze ook andere vakken die bij de opleiding Onderwijsassistent horen, zoals toezicht houden en organiseren. “Ze ziet je als persoon. Een een-op-een gesprek met haar levert altijd iets op. Niet van ‘het komt wel goed’. Nee, zij is altijd heel duidelijk; daar heb je echt iets aan. En ze past zich aan aan de student tegenover haar. Als je er doorheen zit, krijg je een schouder. Heb je een peptalk nodig of een schop onder je achterste? Ook goed, krijg je dat!”

Sarcastisch en droog

Geertje heeft een enorme klik met haar docente. “Onze humor is hetzelfde, sarcastisch en droog! En niet onbelangrijk: haar houding en stem stralen rust uit.” Ingrid zet zich ook in om het mbo op de kaart te zetten, zegt Geertje. “Het coachen van studenten is belangrijk op het mbo; studenten zijn soms zoekende, onzeker. Ingrid heeft ook mij weer in mezelf laten geloven. Ik was enige tijd redelijk onzeker, dat zag zij. Op een prettige manier werd ik door haar uit mijn comfortzone gehaald. Zonder dat het vervelend werd. En als het mis dreigde te gaan, was ze er om mij op te vangen. Door haar heb ik geleerd dat fouten maken mag.” 

Verbeterpunt

Tot zover deze loftrompet over Ingrid. Of Ingrid ook mindere kanten heeft? Het blijft even stil. “Dat vind ik een lastige vraag... Niemand is perfect, zeker waar. Maar die titel MBO-docent van het jaar past haar. Misschien mag ze zelf meer inzien wat voor impact ze heeft op studenten. Ze betekent echt veel voor ons. Dat heeft ze denk ik niet altijd door... Is dat een verbeterpunt?”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag