Brainport Kennisfestival: een bron van inspiratie voor techniekonderwijs
Gepubliceerd op: 25 januari 2024
Hoe eerder jongeren in aanraking komen met techniek, hoe groter de kans dat ze kiezen voor een technische opleiding. Het ‘onbekende’ wordt vaak niet overwogen of gekozen. Maar hoe zorg je er als leerkracht voor dat er genoeg aandacht en ruimte is voor techniekonderwijs?
Marloes van den Reek en Mark van der Voort zijn beide docent bij de opleiding Onderwijsassistent. Afgelopen jaar zetten ze samen een co-creatieproject op, dat de brug slaat tussen onderwijsassistenten en techniek in het basisonderwijs. Tijdens het Brainport Kennisfestival hopen ze de deelnemers van hun workshop te inspireren en de verbinding tussen onderwijs en techniek op te zoeken.
Meer aandacht voor techniek
Marloes en Mark zien dat er veel gevraagd wordt van leerkrachten binnen het (techniek)onderwijs. Marloes: "Mark en ik geven les aan studenten van de opleiding Onderwijsassistent, die een rol gaan spelen in de klas. Dat heeft ons aan het denken gezet om onze studenten de helpende handjes te laten zijn bij het leggen van contacten, het in de gaten te houden wat er speelt, wat je allemaal kunt en hoe je op een laagdrempelige manier techniekactiviteiten kunt aanbieden en begeleiden. We hebben het co-creatieproject opgezet en stoomden onze studenten in 10 weken klaar om techniekactiviteiten voor verschillende klassen te verzorgen."
Opdoen van ideeën en bevlogen raken
"De voorbereiding bestond uit twee onderdelen, het opdoen van inspiratie en het bevlogen raken in techniek," vertelt Mark. "Wij merken al dat onze studenten weinig affiniteit hebben met techniek in het algemeen." De beste manier om inspiratie op te doen en warm te worden voor techniek, is door te ervaren wat er nu eigenlijk allemaal onder valt. Daarom brachten de studenten een bezoek aan de Ontdekfabriek, aan Summa Techniek op de Brainport Industies Campus en aan bedrijven in de regio.
Techniek is overal
Vaak wordt bij techniekactiviteiten gedacht aan grootschalige projecten, machines en complexe opstellingen. Mark en Marloes laten hun studenten tijdens de workshop zien dat techniek overal is en dat het ook kleinschalig kan zijn. Van ballonauto's tot het bouwen van huizen met aluminium plaatjes en lego. Techniek hoeft niet groot te zijn om impact te maken.
"Een gastdocent gaf een les over een waterdruk raket, waarbij je gebruik maakt van een fietspompje. Dit is een mooi voorbeeld van een techniekactiviteit die niet heel veel voorstelt, maar kinderen in het basisonderwijs wel enthousiast maakt." Mark gelooft dat hun studenten de sleutel zijn tot succes. "Ik denk dat wanneer we onze studenten enthousiast krijgen voor techniek, zij dat enthousiasme doorgeven als ze zelf voor de klas staan. Dan zijn we op een goede manier bezig."
Workshop: co-creatie techniek in het basisonderwijs
Op het Brainport Kennisfestival dagen Marloes en Mark de deelnemers tijdens de workshop uit om techniekonderwijs op een inspirerende en efficiënte manier toe te passen in de klas. "We willen niet simpelweg vertellen welke opties er zijn, want dat kunnen ze zelf zien. We gaan een brainstormsessie doen om te ontdekken wat je enthousiast maakt en wie je daarbij kunt betrekken. Het doel is om te laten zien hoeveel ideeën er zijn en hoe deze in de praktijk kunnen worden gebracht. De deelnemers worden tijdens de moderatiesessie zelf aan het werk gezet, waarbij ze brainstormen over wat er mogelijk is en de samenwerking opzoeken."
Samen sterker in techniek
Voor Mark en Marloes is de grootste winst van dit alles het besef dat samenwerking de sleutel is. Ze hopen dat deelnemers van de workshop ervaren hoe waardevol het is om krachten te bundelen en samen stappen te zetten richting een toekomst waar techniek en onderwijs hand in hand gaan.
Mark: "We verwachten niet meteen concrete plannen de dag erna, maar wel een eerste aanzet om elkaar vaker te vinden en te ervaren hoe gemakkelijk het is om mensen in je omgeving te benaderen in plaats van zelf het wiel uit te vinden."
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.