Beveiligers in spe krijgen flexibel onderwijs
Gepubliceerd op: 03 april 2025

Twee geüniformeerde studenten hebben baliedienst; ze spreken met leeftijdsgenoten via een portofoon en beheren de leermaterialen. “Ze zijn bezig met een praktijkcasus”, legt Jasper uit. “Dat is wat we hier iedere dag doen: het vak van beveiliger leren via praktijkopdrachten. En naarmate een student vordert, worden de opdrachten uitdagender en complexer. De studenten mogen het allemaal zelfstandig oplossen, docenten geven voortdurend feedback. Na iedere casus is er weer een ander effect op het leerproces.” Jasper kijkt naar een groep verderop in de gang. Ze zijn bezig met de aanhouding van een rollenspeler in een geel hesje; een docent die overtuigend in de huid van een wetsovertreder is gekropen. De situatie komt dreigend over. Gelukkig zijn er de wettelijke bevoegdheden van de beveiligers in spe om de situatie te de-escaleren.
Luisteren naar studenten en het werkveld
“Het gaat erom dat je met je onderwijs durft te experimenteren.”
Wenly mag gerust een pionier worden genoemd als het gaat over flexibel onderwijs. Anders denken bracht hij al in de praktijk ver voor flexibiliseren in onderwijsland een belangrijk thema werd. “Mensen opleiden doen we vooral in verbinding met het werkveld. We staan voortdurend in contact met bedrijven en zijn op de hoogte van de ontwikkelingen in de sector. Hoe zorgen we er vervolgens voor dat we toppers afleveren die precies passen in die veranderende wereld? Dat doe je vooral door te luisteren, door het gesprek aan te gaan, door intensief samen te werken. En denk niet dat ons verhaal alleen maar gaat over rozengeur en maneschijn. Het heeft ons veel zweet en overtuigingskracht gekost om te komen waar we nu staan. De weg van verandering is altijd een weg met hobbels en obstakels.”
De student aan het roer
Voor de huidige lichting studenten is de werkwijze heel vanzelfsprekend. Jasper Groothelm: “We zien we hier dwars door elkaar lopen, de BOL-studenten die we bijna dagelijks in het gebouw zien en de BBL-studenten die het leren combineren met werken binnen een bedrijf. Voor de lunch is er een blok van drie uur waarin opdrachten worden volbracht, erna is er een tweede blok. De structuur is duidelijk. En daar bovenop leren onze studenten bij echte events in onze regio. Vooral in de avonden en weekenden. Denk dan aan voetbalwedstrijden en festivals als Glow. De studenten doorlopen stap voor stap het proces. Iedereen in zijn of haar eigen ritme; een enkeling kan zelfs al binnen een jaar klaar zijn, afhankelijk van zijn of haar mentaliteit. Hoeveel blokken je in de week benut en wat je binnen die tijd precies doet, is aan de student. En niet alleen daar vind je flexibiliteit; die zie je ook in de keuze voor de studiecoach en in de in- en uitstroom. Elke week starten er nieuwe studenten en iedere maand hebben we hier diploma-uitreikingen.”
“Woorden als autonomie en zelfsturing vinden we heel belangrijk.”
Het uniform moet aan in het gebouw, dat is de enige echte verplichting. Verder is er de vrijheid, de verantwoordelijkheid van de student. “We hebben een theorielokaal en andere leerplekken”, zegt Jasper. “Daar hebben we het dan met studenten over zaken als EHBO, rapporteren en fysieke en mentale weerbaarheid. Een dronken man op Stratum, hoe ga je daar nou tegenwoordig als beveiliger mee om? Daarnaast kennen we de algemene vakken als Nederlands en rekenen. De studenten kiezen zelf wat ze die dag willen leren. Wie wat meer sturing nodig heeft, begeleiden we uiteraard. Want we monitoren voortdurend en geven de studenten feedback. Woorden als autonomie en zelfsturing vinden we heel belangrijk. Na een fase waarin we ze aan de hand nemen, volgt de fase waarin ze een beroep moeten doen op hun zelfstandigheid. Laat het maar eens zien.” Wat wordt gevraagd in de sector is enorm veranderd, erkennen Clem en Wenly. “Ter illustratie: een uitsmijter hoefde in de jaren tachtig alleen maar fysiek te imponeren. Nu wordt er veel meer gevraagd: gastvrijheid, wet- en regelgeving, technologie, zeg het maar. Niet voor niets hebben we op een gegeven moment een niveau 3-opleiding erbij ontwikkeld, waarin we net wat meer vragen van studenten. In de toekomst zie ik het zelfs gebeuren dat er een niveau 4 bijkomt.”
Anders denken
Op de begane grond kijkt docent Martijn naar monitors; op camerabeelden zien we studenten aan het werk. “We laten de studenten van niveau 3 ook naar studenten van niveau 2 kijken”, vertelt hij. “Zij mogen vervolgens coachen, net als later in het werkveld. Op een gegeven moment hebben we binnen onze school alle bestaande structuren losgelaten. Waarom zouden we het zo blijven doen? We gingen opnieuw naar de tekentafel. En met succes, we zien de studenten dagelijks groeien. We vragen veel van ze, het is hard werken. Een enkeling zien we ook afhaken, we begrijpen goed dat het even wennen is. Maar negentig procent is enorm enthousiast en ook de ouders zijn positief. En belangrijk: bedrijven zien dat het loont.”
Vanuit verschillende regio’s in het land is interesse in de flexibele werkwijze in Eindhoven. Clem Majoor: “Het is op veel plekken toch nog steeds normaal dat een aankomende student wordt verteld: we zien je over drie maanden. Wij zeggen: tot morgen. Stap in wanneer je wilt in en ga de deur uit wanneer je alles hebt gehaald. Het zingt zich rond; vanuit het onderwijs én het bedrijfsleven hebben we al veel groepen rondgeleid. Wij vertellen het verhaal graag iedere keer opnieuw. De denkwijze slaat aan.” Wenly vult aan: “En dan hameren we erop dat het ’t meest belangrijk is om je voortdurend af te vragen wat je nodig hebt. Het gaat nooit om ons. Wij zijn dienend aan studenten en het werkveld. Het is mooi om te zien wat we samen hebben bereikt. Dat had ik twintig jaar geleden nooit durven dromen.”
Flexibel onderwijs heeft de toekomst, vindt Jasper Groothelm. “Ik vind het heel logisch dat wij meedenken met behoeftes van zowel de studenten als de arbeidsmarkt. Het is mooi om te zien dat we met onze onderwijsaanpak op deze manier naadloos aansluiten op die wensen.” “Met persoonlijke leerroutes haal je het maximale uit de studenten”, concludeert Clem. “Iedereen is anders, iedereen leert anders. Ook branieschoppers lopen bij ons de deur uit met een diploma, omdat we ze onderwijs aanreikten wat bij hen paste. Ik ken er eentje die nu in het onderwijs zit, een ander is ondernemer geworden. Daar haal ik nu mijn energie uit, dát is zingeving. Dergelijke resultaten bereik je niet als je iedere student hetzelfde pad aanbiedt.”
“Ik vind het heel logisch dat wij meedenken met behoeftes van zowel de studenten als de arbeidsmarkt.”
Er klinkt een schreeuw door de gang. Een vrouwelijke rollenspeler is het duidelijk niet eens met haar aanhouding. De studenten grijpen in – en leren zo weer een nieuwe les. Jasper Groothelm is er niet meer bij, hij is zich aan het voorbereiden op vanavond. Dan is er namelijk weer een diploma-uitreiking.
Bekijk alle Beveiliging opleidingen.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.
