Bart Bouwmans genomineerd voor mbo-docent van het jaar

Gepubliceerd op: 26 juni 2024

Onderwijs

Summa College Bart Bouwmans n

Iemand voor de klas die genomineerd is als mbo-docent van het jaar, dat kunnen niet alle studenten in Nederland zomaar zeggen. Die van Summa Automotive en Summa Zorg & Welzijn wel. We spreken twee docenten die het tot de landelijke top tien hebben geschopt. Vandaag een gesprek met Bart Bouwmans van Summa Automotive. Naast hem student Luciano, want wij zijn natuurlijk nieuwsgierig. Wat maakt een docent een goede docent?

Bart is een 36-jarige docent Motorvoertuigentechniek bij de opleiding Technisch Specialist van Summa Automotive. Hij sleutelde zelf ooit fulltime aan auto’s, inmiddels staat hij al zeven jaar voor de klas op onze school. “Ik sta heel dicht op mijn studenten”, vertelt hij stralend. “Ik denk dat vooral dat wordt gewaardeerd. Ik vind het belangrijk om in te spelen op hun behoeftes. Hun vraag staat voorop. Die haal ik graag naar boven en dan is het de truc om daar optimaal op te anticiperen. Ook al heeft het soms weinig te maken met het curriculum. Binnen de kaders creëer ik graag vrijheid voor de studenten.” Duidelijkheid bieden is belangrijk, vertelt Bart, maar ook iets anders heeft hij hoog in het vaandel. “Humor. Daar sta ik om bekend. Ik krijg de studenten mee met lol en gezelligheid. De deur staat open, alles mag gezegd worden en wanneer het kan lach ik graag met de jongeren. Het is belangrijk om studenten op hun gemak te stellen, anders heeft onderwijs geen zin.”

Een luisterend oor

Luciano Brounen (18) knikt. Hij herkent veel. “Bart staat altijd voor ons klaar en heeft een luisterend oor. Je kunt bij hem aankloppen als je met iets zit. Niets is bij hem te gek, hij is altijd vrolijk. Ik ga echt met plezier naar zijn lessen.” Wie in de klas zit bij Bart, is bezig met elektrische voertuigen. De basis van elektrotechniek, veiligheidsnormen, innovatieve processen – alles in zijn lokaal ademt smart mobility. Luciano: “We hebben veel bijzondere projecten. Zo hebben we een hele oude BMW-motorfiets geëlektrificeerd voor een particulier. Maar er zijn ook projecten die draaien om aircosystemen, data waarmee we diagnosticeren, het motorvermogen, skelters elektrificeren en het opknappen van hele oude barrels.” Bart kan er nog wel een aantal opnoemen. “Toen die motor uit 1956 helemaal klaar was, reed ie weer als een zonnetje. Die eigenaar was enorm blij, heel erg gaaf. Dan ben je als docent wel trots.” 

Waardering

De uitslag is in oktober, voor Luciano heeft zijn docent al gewonnen. “Na mijn vmbo-opleiding met het profiel mobiliteit en transport, koos ik bewust voor deze bol-opleiding. Auto’s maken is mijn ding. Omdat ik met een voorsprong binnenkwam, wilde ik extra uitdaging. Bart gaf me wat ik nodig had. Ik hoop nog veel van hem te leren de komende jaren.” Docent van het jaar wordt je niet zomaar. Een collega en zijn teamleider zorgden voor de nodige aanbevelingen. Uit een heleboel mooie brieven pikte de jury Bart eruit voor de laatste tien. “Ik kreeg het te horen in een telefoongesprek”, lacht hij. “Ik was blij en verrast, echt verbouwereerd. De timing was voor mij perfect. Ik heb vorig jaar mijn master gedaan en zat daarna niet helemaal lekker in mijn vel. Deze waardering doet me heel veel, ik ben er flink van opgeknapt.” De genomineerde moet een film maken en een motivatiebrief, verder moet er ook vanuit de studenten een filmpje worden aangeleverd. “In mijn eigen film staat mijn visie op onderwijs centraal. In september hoor ik of alle inspanningen hebben geleid tot een plek in de top drie. En daarna is het nog heel even afwachten tot de finale...”

Wij wensen Bart heel veel succes. Volgende week een andere genomineerde in het zonnetje: docent Ingrid van Veen van Summa Zorg & Welzijn.


Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag