Leven
Alcohol drinken: jouw keuze, jouw verantwoordelijkheid
Gepubliceerd op: 15 mei 2024
Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: hoe ga jij om met drank?
Allereerst: of je alcohol drinkt, dat moet je zelf weten. Als je maar weet waar je aan begint. Er zitten voordelen en nadelen aan.
De magische grens van 18 jaar
Vanaf je 18e word je geacht je eigen beslissingen te kunnen maken. Daarom ben je vanaf je 18e niet meer strafbaar als je alcohol koopt. Ben je jonger dan 18 jaar en mag je van je ouders/verzorgers drinken? Vraag hen dan eens waarom dat mag. Dat kan een interessant gesprek opleveren. Zij hebben namelijk ook een mening over alcoholgebruik en het is goed om van elkaar te weten hoe je erover denkt.
Hoe denk jij over alcohol?
Uit onderzoek weten we dat jonge kinderen niet zo positief denken over alcohol: ‘volwassenen worden gemeen als ze alcohol drinken’. Zo rond de pubertijd verandert dat beeld in ‘volwassenen worden vriendelijker als ze alcohol drinken’. Feit is dat niet iedereen gemener of vriendelijker wordt met alcohol op. Als je zelf drinkt en je hoort wel eens van je vrienden of anderen dat je agressief wordt, dan heb je een zogenaamde kwade dronk. Weet je dit van jezelf, drink dan minder of helemaal niet. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
Je lekker of vervelend voelen
Drink je wat alcohol, dan word je aangeschoten. Dat kan lekker voelen. Je hebt wat minder remmingen, je praat gemakkelijker. Drink je veel alcohol achter elkaar, dan word je dronken. Er is een hele dunne lijn tussen ‘lekker aangeschoten zijn’ en ‘vervelend dronken zijn’. Die lijn verschilt per persoon en per moment. Als je drinkt, check dan goed bij jezelf aan welke kant van de lijn je zit. Vraag jezelf af of je genoeg hebt gehad en stop eventueel met drinken (van alcohol. Water is altijd een goed idee ;-)).
Risico’s, lekker belangrijk
Er zitten risico’s aan het drinken van alcohol. Zeker voor mensen die jonger zijn dan 25 jaar. Ik ga ze hier niet allemaal noemen, internet staat er vol mee (hier vind je een betrouwbaar lijstje). Dat gaat van 'je wordt dik' (jongens krijgen een bierbuik, meisjes dikkere bovenbenen, heupen en armen) tot 'je krijgt kanker'. Dit is natuurlijk niet bij iedereen zo en je kunt ook relatief verstandig omgaan met drank. De keuze is aan jou, maar het is wel goed om hiervan op de hoogte te zijn.
Alcohol leren drinken (of niet)
Wist je dat je smaak kan veranderen? Koffie of olijven hebben bijvoorbeeld een unieke sterke smaak die veel mensen eerst niet, en daarna wel lekker vinden. Soms verandert je smaak niet en leer je het jezelf aan. Zo werkt dat ook met alcohol, want alcohol is namelijk helemaal niet lekker. Soms wordt het met veel suiker en smaakstoffen lekker gemaakt (bijvoorbeeld in likeur of cocktails). In andere gevallen moet de gebruiker zichzelf ‘trainen’ om het lekker te vinden. Door het vaker te nemen, overtuig je jezelf dat het goed smaakt. Het kan zijn dat na een tijdje trainen een pilsje opeens lekker is. Maar er is niemand, helemaal niemand, die zijn allereerste slok bier ooit lekker heeft genoemd. Je kunt er dus ook voor kiezen om alcohol drinken niet te leren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om er niet aan te beginnen.
Hulp bij verslaving
Sommige mensen beginnen met drinken en kunnen die dag niet gemakkelijk meer stoppen. Dat hoort bij het effect van alcohol. Alcohol verdooft een deel van de hersenen. In dat deel zit je natuurlijke rem om bepaalde dingen niet te doen of niet te zeggen. Dit controleverlies kan overgaan in een verslaving. Afkicken, van welke verslaving dan ook, kost veel geld, tijd en moeite. En voor het zover is, zijn er al heel veel dingen stuk gemaakt, waaronder bijvoorbeeld organen en relaties met vrienden. Twijfel je of je zelf verslaafd bent of iemand in jouw buurt verslaafd is, dan helpt het om hierover te praten met mensen die dicht bij je staan. Dat is moeilijk, maar het kan grotere moeilijkheden voorkomen. Je kunt natuurlijk ook terecht bij Jelinek of het Trimbos-instituut.
Handige links
Op alcoholinfo.nl vind je hulpmiddelen en ideeën om met drank om te gaan.
Op allesoverdrinken.nl kun je lekker anoniem testjes doen over alcoholgebruik. Zo ontdek je bijvoorbeeld of jouw drinkgedrag een risico is voor je gezondheid.
Heb je hulp nodig omdat je zelf of iemand in jouw omgeving worstelt met alcoholverslaving, kijk dan eens op koppsupport.nl. Dat is van het Trimbos-instituut. Hulp vragen is geen schande.
Dit is natuurlijk nog lang niet alles
Zit je ergens mee waar je geen antwoord op kunt vinden? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.
Dit artikel is geschreven door
Freek van de Wijdeven
Communicatie, Summa College
Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl
Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.