Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (bol)

Jij zorgt voor een unieke beleving!

aanpakken
communicatief - sociaal
creatief
gastvrij
klantvriendelijk
vreemde talen spreken

Vol enthousiasme sta je klaar voor jouw gasten in hun vrije tijd of tijdens hun vakantie (toerisme en recreatie). Je kunt met deze opleiding een diploma behalen op niveau 3 (na 2 jaar) of niveau 4 (na 3 jaar).

Play
Play
Play

Je leert alles over de thema's:

  • Sports & Adventure
  • Fun & Entertainment
  • Office & Event 

Animatie op een camping, bij een hotel of bungalowpark, een survivalactiviteit bij een outdoorbedrijf of een evenement: niets is jou te gek. Lessen volg je in de klas, maar vooral ook in de praktijk. 

Niveau 3 of 4

Je start met een algemeen basisjaar (crebo 23264). Na 1 jaar maak je de keuze voor zelfstandig medewerker niveau 3 of leidinggevende niveau 4. Afhankelijk hiervan duurt de opleiding 2 of 3 jaar.

Leer leidinggeven

Als je kiest voor de uitstroom leidinggevende leer je in het tweede deel van de opleiding meer over management en leadership. Je leert hoe je leiding geeft, met medewerkers omgaat en teamspirit creëert. Ook leer je hoe je gesprekken voert en een afdelingsplanning met bijbehorende begroting maakt.

Vragen

Je kunt gaan werken bij een camping, bungalowpark, groepsaccommodatie, in- of outdoorcentrum of attractiepark. Vol enthousiasme sta je klaar voor jouw gasten in hun vrije tijd of tijdens hun vakantie. Je ontvangt hen, geeft informatie, beantwoordt vragen en lost problemen op. Ook organiseer en begeleid je recreatieve activiteiten. Na deze opleiding kan je ook doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme of recreatie. 

Je start vanaf de eerste dag met lessen in de praktijk. Binnen een bedrijf ga je aan de slag onder begeleiding van een docent. Zo ontdek je al doende je talenten en ervaar je alle aspecten die horen bij jouw toekomstige beroep.

Naast deze lessen in de praktijk en lessen op school, is stage een belangrijk onderdeel van je opleiding. Daar leer je het beroep nog beter kennen. Dit kan zowel in het binnenland als in het buitenland. Je kunt stage lopen in het buitenland, maar ook een project in het buitenland maakt onderdeel uit van je opleiding.

Je start met een algemeen basisjaar (crebo 23264). Na 1 jaar maak je de keuze voor zelfstandig medewerker niveau 3 of leidinggevende niveau 4.

Weet je nog niet of dit de juiste keuze is?
Je kunt ook kiezen voor de opleiding Hospitality. Je volgt dan eerst een basisjaar waarin je kennismaakt met de verschillende richtingen in hospitality, waaronder deze opleiding.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 1.458 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Als je de havo hebt afgerond of een overgangsbewijs van 4 naar 5 havo hebt, dan kun je een speciaal traject volgen. We gaan altijd met je in gesprek om te bepalen wat jouw route wordt (denk aan lessen, examens en BPV) en in welk leerjaar je kunt instromen.
 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Leisure & hospitality: docent Roos Hameleers
Travel & hospitality: docent Jessie Vos

E-mail
Leisure & hospitality: docent Roos Hameleers
Travel & hospitality: docent Jessie Vos

Instagram
DM naar @summavrijetijd

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer