VeVa - Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Eerste monteur service en onderhoud (bol)

Vakman worden bij Defensie: raak schieten in de (wapen)techniek

leidinggeven
logisch nadenken
plannen - organiseren
technisch inzicht

Je vindt kameraadschap en actief bezig zijn belangrijk, maar wil tegelijkertijd een echte vakman met verantwoordelijkheid in de techniek worden? Dan kun je aan de slag bij Defensie. Wij bereiden je voor op een functie als onderofficier bij de Technische Dienst of in de wapentechniek van de Landmacht, Marine of Luchtmacht.

Play
Play
Play

Je wordt getraind op de plek waar je gaat werken. Daar leg je de basis voor je werk als militair met bijvoorbeeld kaartlezen, exercitielessen en lessen in wapentechniek. Op school leer je alles over service en onderhoud, zodat je straks vakbekwaam en zelfstandig kunt werken aan bijvoorbeeld schepen, helikopters, tanks, wapensystemen en andere militaire techniek.

Om de 3 weken heb je een volledige week stage bij Defensie. Daar loop je net als andere militairen in een gevechtspak. Je woont en slaapt op de kazerne en wordt begeleid door militaire instructeurs. Heel actief, uitdagend en leerzaam.

Je werkt ook aan je discipline en leidinggevende kwaliteiten. Met de wil om te winnen kom je er wel bij Defensie!

Je krijgt ook les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van Defensie

Veiligheid en Vakmanschap heeft ook een eigen Facebookpagina. Op Youtube vind je interessante video's over de opleiding.

Vragen

Met de vakrichting service en onderhoud van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap kun je aan de slag bij de Technische Dienst of in de wapentechniek van de Landmacht, Luchtmacht of Marine. Je kunt er ook voor kiezen om te kijken naar een functie in de mechatronica buiten Defensie. Of om door te stromen naar een mbo-opleiding op niveau 4 in mechatronica.

Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week (gemiddeld 36 uur per week) naar school. Daarnaast loop je om de 3 weken een volledige week stage bij Defensie. 10 weken in totaal per jaar.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Summa Veiligheid VeVa magazine 2024_A4_cover

 

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 1.458 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of;
  • mbo-diploma niveau 2 of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo en;
  • de Nederlandse nationaliteit en;
  • een Sport Medisch Advies (SMA) en;
  • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past. We kijken bijvoorbeeld of de vakken van je vooropleiding aansluiten en of je gemotiveerd bent voor een beroep als militair.

Je wordt ook uitgenodigd voor een intake, hier testen we of je binnen de duur van de opleiding het gewenste niveau kunt behalen. Zo is er een kracht- en conditietest en een test waarin persoonskenmerken aan bod komen. Hierbij wordt gekeken naar zaken als samenwerken, stressbestendigheid, incasseringsvermogen en doorzettings- vermogen. Aan de hand van deze testen krijg je een advies over het starten met deze opleiding. Deelname is verplicht.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Docent VeVa Mech: Theo Gielen

E-mail
Docent VeVa Mech: Theo Gielen

Instagram

DM naar @summaveva
DM naar @summaveiligheid

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik wil het onderhoud van klein kaliber wapens doen
Marijn Müller
Oud-student Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Mechatronica

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer