Patissier (bbl)
In korte tijd naar het hoogste niveau in de wereld van banket en patisserie
Dit komt je natuurlijk niet aanwaaien. Creatief en ambitieus zijn, hard werken, lef tonen en uren maken, dát wordt er van je gevraagd. Als patissier inspireer en motiveer je collega’s, maar inspireer je ook jouw concurrenten om harder te werken. Je krijgt er een kick van om bij de besten van Nederland te horen.
Op school borduren we voort op je kennis van alle technieken, maar leer je ook waarom je ze toepast. Zo weet jij er als een (smaak)kunstenaar mee te variëren. De uitdagende lesstof maak jij je meester op het werk. Dat vraagt een investering in tijd die zich in geuren en kleuren uitbetaalt.
Wie goed is, maakt lekkers. Deze opleiding bereidt je voor op een glansrijke carrière als patissier!
Nieuw: ook voor koks!
Als kok kun je deze opleiding volgen om bijvoorbeeld je desserts en gebak naar een hoger niveau te tillen. Met je diploma Zelfstandig werkend kok niveau 3 of Gespecialiseerd kok niveau 4 kun je in 1 jaar je diploma Patissier halen!
Vragen
Als patissier kun je werken in een banketbakkerij of patisserie, maar ook in een ambitieus hotel of restaurant. In deze opleiding richten we ons niet alleen op de bakkerij, ook de horecabranche speelt een belangrijke rol. Denk aan het dessert, de bonbon bij de koffie of een amuse of speciaal voorgerecht. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo of de mbo-opleiding Boulanger (bbl of bol).
In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.
Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je wordt opgeleid tot specialist in je eigen vakgebied. Daarom duurt deze opleiding slechts 1 jaar. Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig:
- diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 met uitstroomrichting Banket of;
- diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3 (wordt niet aangeboden door Summa College) of;
- diploma mbo Boulanger, niveau 4 of;
- diploma Leidinggevende bakkerij, niveau 4.
Ook als kok kun je deze opleiding volgen. Het traject duurt 1 jaar. De toelatingseisen zijn:
- diploma mbo Zelfstandig werkend kok, niveau 3
- diploma mbo Gespecialiseerd kok, niveau 4
Het kan voorkomen dat deze specialistische vaardigheden net nog iets langer de tijd van je vragen om ze voldoende eigen te maken. Het is mogelijk het opleidingstraject dan te verlengen.
Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl. Op de Facebook-pagina van Summa Brood & Banket worden regelmatig vacatures gedeeld en tips uitgewisseld.
- Leren loopbaan en burgerschap
- Nederlands (niveau 3F)
- Engels
- Rekenen (niveau 3F)
- Vakleer en grondstoffenkennis
- Keuzendelen
- Digitaal portfolio
- Praktijkvoorbereiding
- Praktijklessen
Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:
WhatsApp
Docent Martien Verheijen
E-mail
Docent Martien Verheijen
Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.
Blijf op de hoogte
NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING
Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.