Oriëntatie op techniek en technologie (bol)

Oriënteer je in maximaal een jaar op techniek en technologie niveau 3/4.

logisch nadenken
oplossingsgericht
technisch inzicht

Ontdek techniek! Ben je geïnteresseerd in techniek en technologie maar weet je nog niet zeker wat bij je past en wat er allemaal mogelijk is? Dan is Oriëntatie op techniek en technologie iets voor jou. 

In dit programma ontdek je je talent en ga je een goed onderbouwde studiekeuze maken. We doen dat door je te laten kennis maken met techniek en technologie, zowel in de praktijkomgeving van onze scholen, als bij bedrijven in de regio. 

Wekelijks volg je praktijklessen op een van onze scholen en ga je op bedrijfsexcursie om de wereld van techniek en technologie te ontdekken. 

Maak kennis en vind een techniekstudie die écht bij je past. Zo oriënteer je je o.a. in de volgende richtingen:

  • Mechatronica 
  • Engineering
  • ICT
  • Automotive
  • Laboratorium
  • Elektrotechniek
  • Metaalbewerking
Dit programma duurt maximaal 1 jaar, maar als je eerder tot een studiekeuze komt, dan is dat natuurlijk ook goed. We zullen je dan begeleiden om zo snel mogelijk met de opleiding van je keuze te kunnen starten. 

Om een soepele instroom in de opleiding van je keuze te kunnen maken krijg je in het oriëntatietraject diverse theorievakken aangeboden, zoals:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen/wiskunde

Start met Oriëntatie op techniek en technologie en we vinden samen een techniekopleiding die bij jou past. Daarom is loopbaanbegeleiding een belangrijk onderdeel van dit programma, evenals persoonlijke begeleiding bij studiekeuze.

Vragen

Je gaat op zoek naar je talenten, wie je bent en wat je wil. Je oriënteert je op een opleiding en/of werk in de techniek- en technologiesector, zodat je straks een bij jou passende opleidingskeuze kunt maken.

Wat gaan we allemaal doen?

  • Praktijklessen in diverse technische sectoren, zoals mechatronica, ict, engineering, automotive etc.
  • Bedrijfsbezoeken bij diverse bedrijven in de omgeving, waar je kunt zien wat je met een technische opleiding kunt worden.
  • Theorielessen waardoor je voorbereid wordt om soepel in te kunnen stromen in de opleiding van je keuze.
  • Loopbaanlessen en persoonlijke begeleiding bij studiekeuze.

Je volgt lessen op de locatie van Summa Engineering, afgewisseld met praktijklessen op andere techniekscholen van Summa, bedrijfsbezoeken en individuele begeleiding. Gemiddeld heb je een lesrooster van 20-25 uur per week.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van de opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen en hoeveel tijd hier aan wordt besteed.

De OER van dit programma is beschikbaar vanaf juli 2025.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 1.458 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit geldt enkel voor studenten die op 1 augustus achttien jaar of ouder zijn. De kosten voor de leermiddelen bedragen ongeveer € 350,- excl. laptop.

Voor dit traject heb je een laptop nodig. Bekijk op deze pagina welke laptop past bij jouw opleiding en download de juiste specificaties, info beschikbaar vanaf juli 2025.

Onderdeel van dit programma is het volgen van een keuzedeel. Het resultaat van een met een examen afgesloten keuzedeel kun je meenemen naar je vervolgopleiding. Tijdens het programma krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Lees meer over keuzedelen.

Om te worden toegelaten tot dit programma heb je minimaal nodig:

  • diploma mavo, vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • je hebt maximaal 1 jaar een mbo opleiding niveau 3 of 4 gevolgd, of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo; EN
  • de motivatie om op en buiten school met jezelf en je studiekeuze aan de slag gaan; en
  • de bereidheid en toewijding om nieuwe dingen te gaan ervaren en onderzoeken.

Daarnaast is het belangrijk dat je regulier onderwijs kunt volgen, dat jouw aanwezigheid op school goed is, dat je goed kunt functioneren in een groep en dat je er klaar voor bent om met jouw studiekeuze en persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Dit onderzoeken we tijdens een persoonlijk intakegesprek met jou en je ouder(s)/verzorger(s).

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. 

Dit programma leidt niet op voor een diploma of getuigschrift maar is bedoeld voor het maken van een goed onderbouwde studiekeuze. In dit programma kun je een keuzedeel volgen en heb je de gelegenheid om dit af te sluiten met een examen. Dit resultaat kun je meenemen naar je vervolgopleiding. 

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer