Technicus mechatronica (bol)

Geautomatiseerde machines en robots ontwerpen en bouwen

leidinggeven
plannen - organiseren
stressbestendig
verantwoordelijk
vreemde talen spreken
Als technicus mechatronica ontwerp, bouw en test je mechatronische producten zoals verpakkingsmachines of robots.
Play
Play
Een verpakkingsmachine die op de gram nauwkeurig paprikachips in een zakje sealt. Of een machine die producten automatisch verpakt in een precies op maat gemaakte doos. Als technicus mechatronica ontwerp, bouw en test je dit soort mechatronische producten. 

Voor je aan complexe machines of robots werkt, heb je veel uitdagende, leuke en soms ook pittige lessen achter de rug. De opleiding bestaat uit veel technisch-theoretische vakken maar natuurlijk ook praktische vakken, zoals elektrotechniek, besturingstechniek en metaalbewerking.

Je leert complete geautomatiseerde machines of systemen te ontwerpen, die rekening houden met besturingstechniek en automatisering. Je leert ook werkvoorbereiden, bijvoorbeeld werktekeningen maken en elektrische aansluitschema's tekenen.

Door deze brede technische opleiding kun jij technische problemen aan geautomatiseerde machines of systemen oplossen. Bovendien, heel belangrijk, leer je communiceren en organiseren. Jij bent verantwoordelijk voor het eindresultaat. Daarom is het belangrijk dat je de eisen van de opdrachtgever goed vertaalt. Een mooi vak!

Vragen

Als technicus mechatronica kun je aan de slag als bijvoorbeeld tekenaar, ontwerper, productietechnicus, projectengineer, werkvoorbereider of montagetechnicus. Er is een lijst beschikbaar van meer dan 500 bedrijven waar je kunt stage lopen of werken. Denk daarbij aan bekende bedrijven als ASML, VDL, Bavaria en Neways. Maar er zijn ook een heleboel kleinere bedrijven in onze regio die jou graag zien komen. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding.

Je start je opleiding met een algemeen basisjaar. Kies daarom bij aanmelden voor 'Technicus engineering'. 
In dit basisjaar maak je kennis met alle richtingen binnen engineering. Je krijgt met praktijkopdrachten volop de ruimte om te ontdekken en te experimenteren. Na het eerste jaar kies je de richting die het beste bij jou past:

Stage vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding, daarom loop je in alle leerjaren stage bij een bedrijf.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

De volgende open dag is op zaterdag 2 november 2024 van 10:00  tot 15:00 uur. 

Ook Fontys heeft een open dag, waardoor het extra druk zal zijn. Let op de wegwijsborden voor Summa Engineering. 

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 1.458 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Wiskunde en natuurkunde in je (examen)pakket worden aanbevolen.

Heb je een havo-diploma? Dan kun je mogelijk instromen in leerjaar twee van de opleiding.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten: 

WhatsApp
Docent Kellie van de Kerkhof

E-mail
Teamleider Bart van Eemeren

Instagram
DM naar @summaengineering

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Een mix van van alles. Dat paste.
Gijs Vangerwen
Student Technicus mechatronica

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer