Luchtvaartdienstverlener (bol)

Jij bezorgt passagiers een veilige en aangename vlucht. Fasten your seatbelts!

communicatief - sociaal
klantvriendelijk
samenwerken
verantwoordelijk
Enthousiast, betrokken en oprecht; dat ben jij. Je houdt van reizen, wilt andere culturen en mensen leren kennen. Welkom in de luchtvaart! Leuk, maar ook verantwoordelijk werk. Want het gaat om de veiligheid van de passagiers.
Play
Play
Play

Als luchtvaartdienstverlener werk je in de lucht of op de grond. In het vliegtuig bezorg je passagiers een aangename reis. Je geeft instructies en ziet erop toe dat mensen die naleven. Werk je op de luchthaven, dan gaat het om het inchecken van passagiers en hun bagage en het verkopen van tickets.

Je bent stressbestendig, werkt goed samen en geeft service met een glimlach. Als gastvrouw of gastheer ben je ook het visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij.

Op school leer je onder meer over (inter)nationale regelgeving en reisdocumenten. Ook is er veel aandacht voor communicatieve en sociale vaardigheden. En omdat je te maken hebt met mensen uit de hele wereld, leer je naast Engels ook Spaans en een derde taal.

Als enige luchtvaartdienstverlenersopleiding in Nederland geven wij alle lessen op een echt vliegveld, namelijk in de terminal van Eindhoven Airport. Met deze opleiding maak jij een vliegende start in de luchtvaartdienstverlening!

Vragen

Je gaat aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij, een afhandelingsbedrijf, de luchthaven of een ondersteunend bedrijf voor de luchtvaartsector. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme en/of recreatie. 

In leerjaar 1 en 2 loop je stage op Eindhoven Airport. In leerjaar 3 heb je ook de keuze uit andere stageplaatsen (bijvoorbeeld Schiphol of Brussels Airport).

Les op het vliegveld

Als enige luchtvaartdienstverlenersopleiding van Nederland geven wij al onze lessen op een vliegveld zelf! Onze school bevindt zich namelijk in de terminal van Eindhoven Airport.

Geen meeloopdag
Een dag meelopen is niet mogelijk. Je bent wel van harte welkom tijdens onze open dagen!

Weet je nog niet of dit de juiste keuze is?
Je kunt ook kiezen voor de opleiding Hospitality. Je volgt dan eerst een basisjaar waarin je kennismaakt met de verschillende richtingen in hospitality, waaronder deze opleiding.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 1.458 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Het verplichte uniform wordt samen door de school en de stageplek bekostigd. Je hoeft dit niet zelf te betalen. Bij het volgen van deze opleiding heb je te maken met een groot aantal kledingvoorschriften.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli de kosten van de leermiddelen bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt.Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Engels zit in je vakkenpakket, een extra vreemde taal is een pre.

Voordat je deze opleiding kunt volgen wordt er een Veiligheidsonderzoek Burgerluchtvaart uitgevoerd.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Zit je in 4 of 5 havo, heb je een havo-, vwo- of mbo niveau 4 diploma of kom je van het hbo? Dan zijn er mogelijkheden om in te stromen in het 2e leerjaar. Wil je dit graag, geef dit dan aan tijdens de kennismaking. 

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten of studenten:

WhatsApp
Docent Maartje van de Spijker
Docent Evie van Woensel

E-mail
Docent Maartje van de Spijker
Docent Evie van Woensel

Instagram
DM naar @summaluchtvaart

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bij het volgen van deze opleiding heb je te maken met een groot aantal kledingvoorschriften. Hier lees je er meer over.

Je kunt ook op stage in het buitenland
Sana Ben Fredj
Oud-student Luchtvaartdienstverlener

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer