Chauffeur wegvervoer (bbl)

Voor de trucker die graag onderweg is

klantvriendelijk
verantwoordelijk
zelfstandig

Vrijheid, niks aan je hoofd behalve de muziek die je zelf opzet. Dat is werken als chauffeur wegvervoer. Dagelijks ben je op weg om spullen te transporteren in Nederland of binnen Europa.

Play
Play
Play
Daar ga je; on the road met de muziek die je zelf kiest in je cabine. Je weet hoe je veilig omgaat met je lading en met andere weggebruikers. Je bent alert en voelt je verantwoordelijk voor je vracht, die telkens anders kan zijn en een eigen aanpak nodig heeft. Voor een goed verloop van je werkzaamheden houd je de administratie en vrachtbrieven op orde. Bij pech onderweg kijk je eerst of je het probleem zelf kunt oplossen. Je bent van alle markten thuis.

Rijden op de vrachtwagen, binnen Nederland of daarbuiten, dat is jouw ding. Geen dag is
hetzelfde!

Vragen

Na deze opleiding kun je gaan werken bij bijvoorbeeld een verhuisbedrijf, transportbedrijf of groothandel. Je kunt ook doorleren na deze opleiding nadat je een aantal jaren ervaring hebt opgedaan als chauffeur. Bijvoorbeeld in een opleiding tot ondernemer goederenvervoer (CBR) of een mbo certificaat 'plant en organiseert het
transport'.

1 dag per week les op school, 4 dagen per week werken bij een erkend leerbedrijf.

Het onderwijsprogramma rond je in een jaar af. De studenten die dan nog jonger dan 18 jaar zijn, behalen hun diploma na het behalen van de rijbewijzen C en CE.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Je leert:

  • Verkeer en techniek
  • Wet- en regelgeving
  • Voertuig en lading
  • CCV en Code 95
  • Beroepshouding en communicatie

Daarnaast volg je ook lessen Nederlands, Engels, Duits, rekenen, loopbaan en burgerschap. Je krijgt praktijkles in het magazijn op school. Tijdens de opleiding behaal je de rijbewijzen B, C en CE.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 303 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. We bieden je daarnaast een aantal keuzedelen aan waardoor je extra kunt leren over onderwerpen die te maken hebben met jouw vak. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo vanaf Basisberoepsgerichte leerweg of;
  • diploma mbo niveau 1;
  • je bent minimaal 16 jaar op 1 januari van het schooljaar waarin je de opleiding bent gestart;
  • je gebruikt geen medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden;
  • je hebt werk per 1 oktober van het jaar waarin je met de opleiding start (zelf regelen of via STL of Aldivèr);
  • het bedrijf is erkend voor de opleiding Chauffeur goederenvervoer vóór 1 november van het jaar waarin je met de opleiding start.

Naast het reguliere kennismakingsgesprek volgt er ook nog een gesprek met de studentenbegeleider.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

E-mail
Chauffeur wegvervoer: docent Linda Willems

WhatsApp
Chauffeur wegvervoer: docent Linda Willems

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik vind zeecontainers rijden als vrouw zijnde gewoon stoer!
Remy van Andel
Student Chauffeur wegvervoer

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer