Boulanger (bol)
In korte tijd naar het hoogste niveau in de wereld van brood
De boulanger is de echte vakman of vakvrouw met passie voor brood. Bij het maken van producten heb je oog voor detail en de decoratie van je broodproducten. Je gaat uiteraard zorgvuldig en hygiënisch te werk.
De opleiding concentreert zich op producten op desembasis. De luxe Franse zoete degen als brioche en croissants maar ook de dieetproducten en de buitenlandse broodsoorten zijn onderwerpen die aan bod komen in deze brede opleiding. We leren je anders kijken dan alleen het ‘standaard’ busbrood en de krentenbol waarbij je mag experimenteren met smaken en texturen.
Het is in deze functie belangrijk dat je sociaal en communicatief vaardig bent. Je bent de specialist op de werkvloer en weet ook je collega’s goed te begeleiden en te motiveren. Door je betrokkenheid voelt het echt als jouw bakkerij en jouw brood, dus je doet er samen met je team alles aan om de beste producten te ontwikkelen en produceren.
Op school borduren we voort op je kennis van alle technieken en vaardigheden die je in eerdere opleidingen hebt verworven, maar leer je ook waarom je ze toepast. Je werkt veel in de praktijk en leert door te experimenteren met succesvolle recepten. Deze opleiding is uitdagend, pittig en bereidt je voor op een glansrijke carrière als boulanger.
Nieuw: ook voor koks!
Als kok kun je deze opleiding volgen om bijvoorbeeld je tafelbrood of het brood bij het ontbijtbuffet naar een hoger niveau te tillen. Met je diploma Zelfstandig werkend kok niveau 3 of Gespecialiseerd kok niveau 4 kun je in 1 jaar je diploma Boulanger halen!
Vragen
In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.
Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je wordt opgeleid tot specialist in je eigen vakgebied. Daarom duurt deze opleiding slechts 1 jaar. Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig:
- diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3, of;
- diploma mbo Allround bakker, niveau 3, of;
- diploma mbo Patissier, niveau 4, of;
- diploma mbo Leidinggevende bakkerij, niveau 4.
Ook als kok kun je deze opleiding volgen. Het traject duurt 1 jaar. De toelatingseisen zijn:
- diploma mbo Zelfstandig werkend kok, niveau 3
- diploma mbo Gespecialiseerd kok, niveau 4
Het kan voorkomen dat deze specialistische vaardigheden net nog iets langer de tijd van je vragen om ze voldoende eigen te maken. We bieden dan maatwerk in het verdere opleidingstraject.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl. Op de Facebook-pagina van Summa Brood & Banket https://www.facebook.com/SummaBroodenBanket/ worden regelmatig vacatures gedeeld en tips uitgewisseld.
Tijdens de opleiding krijg je de vakken:
- Leren loopbaan en burgerschap
- Nederlands (niveau 3F)
- Engels
- Rekenen (niveau 3F)
- Vakleer en grondstoffenkennis
- Keuzendelen
- Digitaal portfolio
- Praktijkvoorbereiding
- Praktijklessen en proefondervindelijk bakken
Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:
WhatsApp
Docent Bart Akkermans
Docent Joost van Werde
E-mail
Docent Bart Akkermans
Docent Joost van Werde
Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.
Blijf op de hoogte
NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING
Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.