Expert IT (nieuwe naam: ICT system engineer) (bol)

Beheer en ontwikkeling in ICT

analyseren
behulpzaam
logisch nadenken
technisch inzicht
zelfstandig
Computers, telefoons en IoT-apparaten hebben geen geheimen voor jou. Als Expert IT zorg jij dat ICT-omgevingen goed worden aangelegd, ingericht en gebruikt.
Play
Play
Play

Computers, mobiele telefoons en IoT-apparaten, zoals camera’s en drones, hebben geen geheimen voor jou. Als Expert IT zorg jij dat ICT-omgevingen goed worden beheerd, ingericht en gebruikt. Dit kan zowel binnen een bedrijf zijn, maar bijvoorbeeld ook online in de cloud. Je zorgt ervoor dat storingen worden opgelost door de reparatie zelf uit te voeren of door te zetten naar andere specialisten. Ook zorg je dat je op de hoogte bent van de laatste beveiligingstechnieken en help je samen met je collega’s het netwerk te beveiligen. Daarnaast zorg je, door programmeren, voor automatisering van verschillende processen.

Waardevolle ervaring opdoen

Je weet alles over de gehele ICT-omgeving van een organisatie. Jij neemt de beslissingen en je weet jouw collega’s instructies te geven en te motiveren. Zelf werk je ook vaak met gebruikers, daarom zijn communicatieve en sociale vaardigheden noodzakelijk. Je doet waardevolle ervaring op door aan en met computers te werken, netwerken aan te maken en vragen te beantwoorden op de Servicedesk.

Grote technische kennis

Problemen zijn er om op te lossen en je zorgt dat alle middelen optimaal worden ingezet. Pas als de afdeling draait als een perfect ingericht netwerk ben jij tevreden. Je zorgt er daarom voor dat je met je technische kennis en enthousiasme een voorbeeld bent voor anderen.

“Goede sfeer, fijne docenten”

Bij Summa ICT heb je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid. Je mag veel dingen zelf uitzoeken en oppakken. Heb je hulp nodig, dan is er altijd een docent in de buurt. Onze studenten zeggen zelf: "Goede sfeer en fijne docenten, maar ook samen serieus aan het werk om goed te worden in ons vak." Ontmoet ze (en vraag het ze zelf) tijdens een van de open dagen of meeloopdagen. 

Vragen

Computers, mobiele telefoons en IoT-apparaten, zoals camera’s en drones, hebben geen geheimen voor jou. Als Expert IT zorg jij dat ICT-omgevingen goed worden beheerd, ingericht en gebruikt. Dit kan zowel binnen een bedrijf zijn, maar bijvoorbeeld ook online in de cloud. Je zorgt ervoor dat storingen worden opgelost door de reparatie zelf uit te voeren of door te zetten naar andere specialisten. Ook zorg je dat je op de hoogte bent van de laatste beveiligingstechnieken en help je samen met je collega’s het netwerk te beveiligen. Daarnaast zorg je, door programmeren, voor automatisering van verschillende processen.

1e leerjaar

lessen op school

2e leerjaar

20 weken stage en 20 weken school

3e leerjaar

20 weken school en 20 weken stage

Versnellingsperiode
Als blijkt dat je goed presteert, is er de mogelijkheid om sommige delen van de opleiding in kortere tijd te doorlopen. Na het succesvol doorlopen van zo’n ‘versnellingsperiode’ kun je eventueel een sprong maken naar een hoger leerjaar waardoor de totale studieduur kan worden verkort.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Dit is een bol-opleiding: je gaat iedere week vijf dagen naar school. Natuurlijk krijg je ook genoeg praktijkervaring tijdens je stage. Zou jij na jaar 1 graag verdergaan met dezelfde opleiding maar dan in een bbl-variant? Dat kan! Als dit bij je past, als je eraan toe bent én als je een goed leerbedrijf hebt gevonden, kun je bij deze opleiding overstappen. Je werkt dan vier dagen in de week bij je leerbedrijf en komt één dag in de week naar Summa ICT.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 1.458 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.

Laptop

Bij deze opleiding kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht voor de juiste specificaties van de laptop die je nodig hebt.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Heb je een diploma Allround medewerker IT, dan kun je eventueel de opleiding versneld volgen.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Economie of Techniek in je pakket hebt gehad.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan een van onze docenten:

WhatsApp
Contactpersoon: Judith Smits

E-mail
Contactpersoon: Judith Smits
Het algemene mailadres: infosummaict@summacollege.nl

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer