Doktersassistent (bbl)

Jij bent de verbindende schakel in de dokterspraktijk

adviseren
samenwerken
stressbestendig
verantwoordelijk
zorgvuldig
Jij wilt graag onderdeel zijn van de medische wereld. Artsen assisteren, medische handelingen uitvoeren en patiënten adviseren. Dan is doktersassistent jouw beroep!
Play
Play

Jij wilt graag onderdeel zijn van de medische wereld. Artsen assisteren, medische handelingen uitvoeren en patiënten adviseren. Dan is doktersassistent jouw beroep!

Je bent het centrale punt in een praktijk: patiënten melden zich bij jou. Je schat de ernst van de klacht in, plant een afspraak of geeft een goed advies. Je assisteert de arts bij ingrepen, maar doet ook het nodige zelf, zoals bloeddruk meten, injecties geven, hechtingen verwijderen en wonden verzorgen.

Op school leer je dit en nog veel meer. Want in dit vak moet je goed kunnen organiseren en plannen, goed samenwerken en communiceren. Je overlegt met collega’s, met artsen en praat met veel verschillende patiënten. Daarvoor is inlevingsvermogen nodig. In de opleiding besteden we veel aandacht aan deze onderwerpen. Ook leren we je om nauwkeurig patiëntendossiers bij te werken. Je ziet, doktersassistent is een omvangrijk en verantwoordelijk beroep. En ontzettend leuk!

De volledige opleiding tot doktersassistent duurt formeel 3 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding en/of geschiktheid kun je via een maattraject de opleiding in 2 jaar afronden. Wil je hierover meer informatie? Neem contact op met Lizanne en Isabel via bbl-doktersassistent@summacollege.nl

Vragen

Met het diploma doktersassistent kun je werken in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, polikliniek van een ziekenhuis of bij een arbodienst. Je kunt ook een hbo-opleiding in de gezondheidszorg volgen, bijvoorbeeld fysiotherapie. 

Je werkt minimaal 24 tot 28 uur per week (betaald) bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school.

Heb je al een werkplek? Dan meld je je aan voor een informatiebijeenkomst. De werkplek hoeft zich niet meer aan te melden.

Je doorloopt tijdens je opleiding deze route:

Summa stroomschema Doktersassistent bbl

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 735 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Dit is een nieuwe opleiding, cijfers zijn nog niet bekend. Bekijk de cijfers van de opleiding Doktersassistent bol. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.

Tijdens de opleiding wordt bepaald of je de opleiding in een verkort traject kunt volgen en in 2 jaar je diploma kunt behalen.

Een Hepatitis-B inenting moet je zelf regelen via je werkgever. Zonder deze vaccinatie kun je niet op stage of werken bij je leerbedrijf.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Heb je interesse in het volgen van de bbl-opleiding Doktersassistent, meld je dan aan voor een van de informatiebijeenkomsten via bbl-doktersassistent@summacollege.nl. Na de informatiebijeenkomst kun je je aanmelden voor de opleiding en volgt er een aanmeldprocedure.

De informatiebijeenkomsten:

  • Woensdag 27 november 18.45 tot 21.00 uur
  • Woensdag 19 februari 18.45 tot 21.00 uur
  • Woensdag 16 april 18.45 tot 21.00 uur
  • Woensdag 4 juni 18.45 tot 21.00 uur



Lijkt het u leuk om een bbl-student Doktersassistent op te leiden? Dan kunt u zich direct aanmelden als leerwerkplek of een informatiebijeenkomst bijwonen. De informatiebijeenkomst vindt plaats op woensdag 22 januari 18.45 tot 21.00 uur. 

Mail naar bbl-doktersassistent@summacollege.nl met de volgende gegevens:

  • Soort werkplek (huisartspraktijk, polikliniek of anders):
  • Naam praktijk:
  • Adres praktijk:
  • Naam contactpersoon, telefoonnummer, e-mailadres:
  • SBB accreditatie: ja of nee
  • Of u deelneemt aan de informatiebijeenkomst op woensdagavond 22 januari van 18.45 tot 21.00 uur: ja of nee

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens:

E-mail
bbl-doktersassistent@summacollege.nl 

Instagram
Opleiding Doktersassistent, DM naar: @summa_doktersassistent


Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Je moet goed luisteren naar het verhaal van de patiënt
Amber Smolders
Oud-student Doktersassistent
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer