Combi Sociaal werk - Maatschappelijke zorg (bol)
Ontdek hoe jij het liefst met mensen werkt
Je maakt kennis met het brede werkveld waarin werken met mensen centraal staat. Je onderzoekt wie je bent, hoe je handelt en waarom je daarvoor kiest. Tijdens de opleiding ontdek je welke richting het beste bij jou past. Tijdens je opleiding leer je onder andere hoe je mensen begeleidt en ondersteunt.
Je helpt mensen bij het omgaan met- en het voorkomen van problemen in hun dagelijks leven zodat ze een betere aansluiting kunnen vinden bij de maatschappij. Dit doe je door het geven van informatie, advies en voorlichting. Je hebt kennis van regelingen en procedures en je begeleidt kwetsbare doelgroepen bij hun vrijetijdsbesteding. Je begeleidt en ondersteunt mensen kort en/of langdurend.
Op school en tijdens je stage leer je hoe je op een professionele manier omgaat met mensen. Je bekijkt steeds wat de behoefte en de vraag van je doelgroep is, zodat die de regie over zijn eigen leven behoudt. Je bent flexibel en bent bereid om op onregelmatige tijden te werken. Je durft lastige punten aan te snijden, omdat je weet dat mensen zelf in actie moeten komen. Maar je bent ook tactvol en je ziet kansen waar anderen het opgeven. Je bent een aanpakker en hebt een ‘eropaf-mentaliteit’. Die ervaring krijg je al tijdens de opleiding.
Vragen
Naast vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep krijg je een aantal algemene vakken en loop je stage.
- In leerjaar 1 van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Wie ben ik als professional, wat zijn de werkgebieden en hoe ontwikkel ik mij hierin. Je gaat op zoek naar de overeenkomsten van Sociaal werk en Maatschappelijk zorg en leert over het werken met en voor mensen. Dit doe je zowel op school als op stage.
- In leerjaar 2 ga je het accent leggen op het vlak van Sociaal werk of (Persoonlijk) Begeleider maatschappelijke zorg. Je gaat op zoek naar de verschillen tussen de uitstroomprofielen. Aan het einde van het jaar kies je, in overleg met je studiecoach, het gewenste uitstroomprofiel én niveau. Ook hier heeft stage een belangrijke rol.
- In leerjaar 3 doorloop je de afstudeerstage binnen het gekozen uitstroomprofiel.
In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.
Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Dit is een combinatie-opleiding. Kijk daarom naar de cijfers van de opleidingen van Sociaal werk, Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg en Begeleider maatschappelijke zorg. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.
Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
- diploma mbo niveau 3.
Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:
WhatsApp
Sociaal werker: docent Coen Berg
Sociaal werker: docent Max van de Veerdonk
E-mail
Sociaal werker: docent Coen Berg
Sociaal werker: docent Max van de Veerdonk
Instagram
DM naar @summacollegemz
DM naar @sociaalwerksummacollege
Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.
Blijf op de hoogte
NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING
Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.