Beveiliger 2 (bol)
Scherp blijven en personen, gebouwen of transporten veilig houden
In de beveiliging probeer je onveilige situaties en crimineel gedrag te voorkomen. Vaak is jouw aanwezigheid al genoeg. Toch blijf je scherp.
Soms heb je te maken met gasten, bijvoorbeeld bij een toegangscontrole. Je stelt je dan netjes en dienstverlenend op, maar straalt wel overwicht uit. Dit gastheerschap, zoals dat heet, leer je op school en tijdens je stage. Ook andere onderdelen van het vak leer je op deze manier. Zoals toezicht houden op de veiligheid van gebouwen. En actie ondernemen in noodgevallen. Jij ziet en hoort alles. Samen met je team houd jij personen, gebouwen of transporten veilig.
Vragen
Als ‘Beveiliger 2’ kun je werken bij de veiligheidsdienst van een bedrijf of voor een beveiligingsbedrijf waarvoor je op verschillende plaatsen gaat werken. Een beveiliger kan onder andere werken bij kantoren, scholen, vliegvelden, alarmcentrales, bedrijventerreinen, ministeries, evenementen, gevangenissen of op geld- en waardetransporten. Na het behalen van je diploma kun je je specialiseren met behulp van cursussen. Ook kun je doorstromen naar de opleiding ‘Beveiliger 3’.
Je volgt les op school en loopt stage bij erkende leerbedrijven. De opleiding duurt 2 jaar. Je begint halverwege het eerste jaar met de theorie-examens. In de tweede helft loop je stage en sluit je jouw opleiding af met het praktijkexamen.
In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.
Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.
Dit betaal je alléén, als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.
Voor de bol-opleidingen ‘Beveiliger niveau 2 en 3’ is het niet nodig om leermiddelen te bestellen. Indien nodig, kunnen deze geleend worden via school. Wil je toch liever eigen boeken hebben, dan wordt in de introductieweek uitgelegd wat je nodig hebt en hoe je die kunt bestellen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Tijdens deze opleiding worden er meerdere keuzedelen (ook wel keuzevakken genoemd) aangeboden. Hiermee kun je je vakmanschap verbreden of verdiepen of je voorbereiden op de doorstroom naar een hoger niveau.
Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig:
- diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- diploma lbo, vbo of mavo of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
- ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.
Je bent 16 jaar of ouder op 1 september van het jaar waarin je de opleiding start. Als je 16 bent, kan het zijn dat het moeilijker is om een stageplek te vinden. Daardoor duurt de opleiding mogelijk langer.
Bij aanvang van de stage, vindt een screening plaats door de politie. Je mag in het verleden niet in aanraking zijn geweest met politie of justitie.
Je wordt door de politie gescreend voordat je bij je leerbedrijf kunt starten. Het leerbedrijf vraagt dan de zogenaamde ‘groene pas’ aan bij korpschef. Om deze pas te krijgen, mag je geen veroordeling (geldboete, taakstraf, vrijheidsstraf) hebben. De politie kijkt 8 jaar terug in je persoonlijke dossier. Ben je nog niet 8 jaar woonachtig in Nederland? Dan moet je een document uit je land van herkomst kunnen overleggen, waarin staat dat je daar niet in aanraking bent geweest met de politie of justitie.
Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:
E-mail
Martijn Hurkmans
Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.