Apothekersassistent (bbl)

Apothekersassistent: het juiste recept voor een geslaagde carrière!

adviseren
nauwkeurig
samenwerken
zorgvuldig
Als apothekersassistent heb je verantwoordelijk werk. Patiënten vertrouwen erop dat je de goede medicijnen meegeeft. Je zorgt zo voor mensen zonder fysiek (lijfelijk) contact.
Play
Play
Play

Je legt mensen uit hoe ze de medicijnen gebruiken, beantwoordt hun vragen en geeft advies. Je zorgt dat medicijnen in de juiste hoeveelheid en netjes verpakt klaarliggen. Op tijd, inclusief bijsluiter.

Om dit vak goed te kunnen uitoefenen, heb je veel medicijnkennis nodig. Je leert te controleren of een medicijn samengaat met andere medicijnen die de patiënt gebruikt en alles nauwkeurig te administreren. Veel aandacht is er voor communicatie. Goede communicatie is belangrijk in de samenwerking met collega’s én patiënten.

De volledige opleiding tot apothekersassistent duurt formeel 3 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding en/of geschiktheid kun je via een maattraject de opleiding in 2 jaar afronden. Wil je hierover meer informatie? Neem contact op met Saskia via 06 13143130 of regionaalbblpunt@iederedag.com

Vragen

Met het diploma op zak ga je in een apotheek werken. Er is veel vraag naar apothekersassistenten. De Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) voert daarom een wervingscampagne. Je kunt met je diploma ook een opleiding aan het hbo gaan volgen, zoals farmakunde of de opleiding tot farmaceutisch consulent.

Je werkt minimaal 24 tot 28 uur per week (betaald) bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 735 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Bij het behalen van je diploma heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt, met vrijwel 100% kans op een baan in het vakgebied. Hoewel wij vanuit de opleiding geen officiële baangarantie kunnen geven, zien we dat afgestudeerden vrijwel altijd direct aan de slag kunnen dankzij de grote vraag naar goed opgeleide professionals in deze sector. 

Bovendien geeft Studie in cijfers duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.

Tijdens de opleiding wordt bepaald of je de opleiding in een verkort traject kunt volgen en in 2 jaar je diploma kunt behalen.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Apothekersassistent: Charlotte Hulsen

E-mail
Apothekersassistent: Charlotte Hulsen

Instagram
Opleiding Apothekersassist, DM naar: @summaapothekersassistent

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Het vak van apothekersassistent is uitgebreider dan ik dacht
Saloua Azdad
Oud-student Apothekersassistent

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Bij aanmelden ga je akkoord met de regels en richtlijnen van het Summa College.
 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer