‘We zijn niet voor niets beroepsonderwijs’

Gepubliceerd op: 20 juli 2022

Onderwijs

Feestelijke opening nieuwe bbl-opleiding Leisure & Hospitality.

Summa Vrije tijd - We zijn niet voor niets beroepsonderwijs - CvB

Twee opleidingsinstituten in één stad, die samen een nieuwe opleiding vormgeven én uitvoeren. Het is zonder twijfel een uniek verhaal. Afgelopen maandag knipten de bestuurders van mbo De Rooi Pannen en het Summa College samen het lint door, waarmee de nieuwe bbl-opleiding Zelfstandig medewerker leisure & hospitality officieel werd geopend.

“We zijn niet voor niets beroepsonderwijs. We leiden op voor vragen uit de branche. Wat dat betreft is deze nieuwe opleiding niet meer dan logisch.” Met die woorden maakte bestuurder Laurent de Vries van het Summa College duidelijk waar de oorsprong van de nieuwe tweejarige opleiding ligt.

Het personeelstekort in de recreatie en vrije-tijdssector is groot en wordt alleen maar groter. De nieuwe opleiding voorziet dan ook in een vraag vanuit de markt. Jordy van Helden van recreatiepark De Leistert in Roggel was een van de vertegenwoordigers uit die markt, die bij de opening aanwezig was. “Door deze opleiding geef je jongeren die graag aan de slag willen een mooie kans om breder onderlegd te worden. Wij zijn er erg blij mee, ook omdat we de studenten al snel kunnen onderdompelen in onze bedrijfscultuur en ze kennis kunnen laten maken met de specifieke werkzaamheden binnen ons bedrijf.”

Ideale start

Tijdens de openingshandeling, in het restaurant van De Rooi Pannen, werden de eerste veertien studenten in het zonnetje gezet. Kees Broos uit Sprundel is met zijn 28 jaar de oudste van de club. “Ik werk al drie jaar bij Snowworld. Daar heb ik gemerkt dat ik deze sector heel leuk vind. Nu wil ik graag doorgroeien en daarvoor lijkt me deze opleiding, in ieder geval als start ideaal.”

Aan een andere tafel zit een van de jongste studenten, Kimberly de Leeuw van Weenen (17). Kimberly had na het behalen van haar vmbo-diploma weinig zin in vijf dagen school. “Dit is ideaal”, reageert ze. “Ik werk nu  vier dagen op een recreatiepark en ik ga een dag in de week naar school. Ik vind het fijn dat ik op het park kennis kan maken met allerlei werkzaamheden. Uiteindelijk vind ik dan zeker iets wat ik het allerleukste vind.”

Programma verdeeld

Carlo Breikers en Paul Zetz zijn vanuit het Summa College en De Rooi Pannen de aanjagers van de opleiding. Waarbij de grootste vraag misschien wel is waarom de twee scholen de handschoen juist sámen hebben opgepakt. “We horen natuurlijk allebei vanuit de markt dat er vraag is naar een dergelijke opleiding. Het is veel werk, het is nieuw dus je weet ook niet hoeveel studenten er meteen op afkomen dus waarom niet samen”, zegt Carlo Breikers. “Het werk hebben we verdeeld. Net zoals we het programma verdeeld hebben. De studenten zijn een periode op het Summa, dan weer op De Rooi Pannen en zo wisselen we dat af. We doen allebei waar we goed in zijn en we examineren elkaars vakken. Spannend? Ja, dat is zeker spannend. Maar we denken dat dit het beste is voor de student én voor de branche, dan doe je dat.”

Paul Zetz ondersteunt die woorden. “Als we in de mbo-wereld vertellen over onze samenwerking wordt er heel sceptisch gekeken. Maar vernieuwen betekent ook dat je kennis moet delen en dat je elkaar opzoekt. We hebben de handen ineen geslagen en daar zijn we heel enthousiast over.”

Afstemming met de branche

Dat enthousiasme deelt ook docent Daniëlle Goos, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het totale onderwijs- en examenprogramma, eventueel aangevuld met een programma dat maatwerk biedt aan de studenten met verschillende achtergronden. “De afstemming met de branche is heel belangrijk. In bijeenkomsten met de partners die hier aan meewerken, hebben we een goed beeld gekregen van de behoeften; wat moeten wij als opleiders doen, wat doet het bedrijf zelf? In de beginfase is het natuurlijk nog wat zoeken. Voor ons, voor de bedrijven en voor de studenten, maar het enthousiasme is groot. Dit type student is een doener. Door deze bredere opleiding zorgen we er bijvoorbeeld ook voor dat die weekendwerker, die ooit eens bij dat baantje is blijven hangen, nu een stevige basis én doorgroeimogelijkheden krijgt. Goed voor die student én fijn voor de werkgever.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag