School

Steeds nauwere samenwerking logistieke ondernemers en Summa

Gepubliceerd op: 18 september 2024

Bedrijven

Summa - Steeds nauwere samenwerking logistieke ondernemers en Summa

Hij was waardevol, de tweede Logistieke Tafel. Logistieke ondernemers uit de Brainport-regio voerden goede gesprekken met vertegenwoordigers van Summa en van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Doel? Elkaar vinden om uiteindelijk meer talent te werven voor deze sector, want binnen Brainport en daarbuiten zijn logistieke vakmensen hard nodig. En ook hier geldt: samen kun je meer.

Ze houden van kilometers maken in hun vrachtwagen of van uiteenlopende activiteiten in een modern magazijn. Ze werken binnen een traditioneel transportbedrijf of binnen een innovatieve logistieke operatie van een multinational. Het werk in deze sector is divers en iedere dag anders. Dat hoef je de deelnemers van de Logistieke Tafel niet uit te leggen. Wat wel op tafel ligt is de vraag hoe die passie en energie optimaal gedeeld kan worden om anderen enthousiast te maken over het werken in de sector. Of het nu gaat om kiezende scholieren of zij-instromers van alle leeftijden, bevlogen talent is van harte welkom. Zonder logistiek staat de economie immers stil. Nieuwe mensen werven en opleiden, dat is de ambitie. En dat gaat beter door samen te werken binnen een steeds rijker netwerk. 

Investeren in de mens

Johan Ribberink (Summa) en Paul van der Pal (STL) spraken over een leven lang ontwikkelen. “Als we binnen bedrijven de leercultuur bevorderen, de fundering op orde hebben, kunnen we een schaalsprong maken.” Het moet voor werknemers van bedrijven heel vanzelfsprekend zijn om verder te willen groeien. En werkgevers kunnen die ontwikkelbehoefte bevorderen: je moet jezelf blijven ontwikkelen gedurende je arbeidzame leven.

Waar wil ik naartoe? En wat moet ik doen om daar te komen? Investeren in de mens. En als deze sector op het juiste moment zichtbaar is met de juiste boodschap, als zij talent weet te boeien en behouden, dan kan ze groeien. De sprekers hadden het ook over duurzame inzetbaarheid en over innoveren in het onderwijs. Belangrijke onderwerpen waarbij duidelijk werd: de logistieke sector staat niet stil.

Leren binnen bedrijven

Directeur Roel Akkerman van Summa Transport en Logistiek had een concreet aanbod voor de ondernemers. Zijn school verhuist in 2025 en omarmt op haar nieuwe locatie een nieuwe onderwijsvisie. Leren in een inspirerende omgeving staat daarbij centraal; weg uit het klaslokaal, uren maken op de locaties waar het gebeurt. “In de logistieke harten van onze regio”, zoals Akkerman het verwoordt. In kleine groepen leren bbl’ers binnen de bedrijven, onder begeleiding van bevoegde en bekwame docenten van Summa. Voor de bol-studenten is er de nieuwe logistieke huiskamer van Summa op bedrijventerrein De Run in Veldhoven. Samen vooruit, dat is zijn wens, maar daar is wel langdurig commitment voor nodig van de ondernemers. “We moeten nieuwe wegen inslaan om de sector levensvatbaar te houden”, aldus de bevlogen Summa-directeur. De ondernemers vonden het een interessant idee; iets om over na te denken binnen de bedrijven. Wordt vervolgd.

Brainstormen over belangrijke thema’s

In vier groepen werd verder gediscussieerd over slimmer onderwijs, optimale loopbaanontwikkeling, goede werving en een leven lang ontwikkelen. De brainstorms werden daarna besproken in het Summa-restaurant Smmaak, dat door studenten wordt gerund. 

Wat kan concreet opgepakt worden de komende tijd? Welke stappen kunnen worden gezet binnen bestaande structuren? Welke behoeftes zijn er bij bedrijven en bij de mensen die we willen enthousiasmeren voor de sector? En ook: hoe kan het netwerk verder groeien en zich versterken? De deelnemers aan deze inspiratiesessie gingen uit elkaar met een goed gevoel. Dit was niet zo’n dag met onderwerpen die een dag later weer naar de achtergrond verdwijnen. Hier zijn zaadjes geplant! En ooit gaan we oogsten. Met elkaar, voor een bloeiende sector met daarbinnen bevlogen professionals die iedere dag weer ervaren hoe mooi en dynamisch de logistieke sector is.

 

Summa - Steeds nauwere samenwerking logistieke ondernemers en Summa

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag