school

Maeyke's verhaal: van weekendhulp tot leidinggevende

Gepubliceerd op: 19 juni 2024

Onderwijs

Hoe kies je een opleiding, wanneer je zelf nog niet weet wat bij je past? Maeyke Leermakers (21) vond het lastig om een studiekeuze te maken. Ze startte de opleiding Schoonheidsspecialiste in coronatijd. Maeyke zat niet op haar plek en stopte met haar opleiding. Dit gaf haar de ruimte om na te denken over wat ze echt wilde.

Maeyke Leermakers vertelt over haar ervaring op de opleiding Manager retail

“Eenmaal gestopt met de opleiding, was het voor mij geen optie om heel de dag thuis te zitten. Ik was weekendhulp bij de Etos en ik ben hier fulltime gaan werken. Door corona was er verder ook niet veel mogelijk. Dat was voor mij het moment dat ik nadacht over mijn mogelijkheden en wat bij mij paste. Samen met studiekeuzehulp kwam ik uit bij de bbl-opleiding Manager retail. Ik was al even gewend aan een fulltime salaris, waardoor mijn voorkeur uitging naar een bbl-opleiding. De opleiding sluit perfect aan bij mijn werkzaamheden en na deze studie heb ik de vrijheid om nog alle kanten op te gaan. Dat is een fijn gevoel.” 

Komt meer bij kijken 

Bij de bbl-opleiding Manager retail ga je één dag in de week naar school en de andere vier dagen ga je aan de slag bij een leerbedrijf naar keuze. “Je krijgt al snel veel verantwoordelijkheid. Ik open en sluit de bijvoorbeeld al zelf de winkel. Ook werk ik aan verschillende schoolopdrachten, waarbij je dieper ingaat op wat er in een bedrijf gebeurt. Dit is stiekem meer dan ik had gedacht. Nu zit ik helemaal in de cijfers en hoe we de omzet het beste kunnen verhogen. Hier dacht ik echt niet over na toen ik alleen in de weekenden werkte.” 

Leeftijdsverschil 

Van weekendhulp naar leidinggevende. Dat was niet alleen voor Maeyke een hele overgang, ook voor haar collega's. Een van de opdrachten bij de opleiding Management retail is om aan de slag te gaan met leidinggevende taken. Dat betekent ook dat je leidinggevende wordt van collega's die meer werkervaring hebben en ouder zijn dan jij. Het leeftijdsverschil vindt Maeyke misschien nog wel de grootste uitdaging. 
 

“Alle collega's waar ik al een tijdje mee samenwerkte, daar werd ik ineens leidinggevende van. Niet iedere collega pakte dat even goed op. Soms reageren ze heel koppig. Je zegt iets en dan krijg je als reactie terug; ‘het is wel goed met jou'.  Gelukkig kan ik hier goed over praten met mijn baas dat ik dit lastig vind en ze geeft ook goede tips om hier mee om te gaan.” 

Het is heel breed  

“Tijdens de opleiding werk je aan ongeveer elf blokboeken, of hoofdstukken. Dit is een digitale omgeving met opdrachten. Iedere opdracht is totaal anders. Bij hoofdstuk één moesten we een eigen winkel kiezen en alle randzaken waar je rekening moet houden. We dachten na over de locatie, hoe mensen de winkel bereiken en hoe ze weten dat je winkel bestaat. Ook ga je dieper in op de cijfers, kosten en hoeveel mensen je moet aannemen. Een deel is in het Engels omdat je ook te maken kunt krijgen met personeel dat alleen Engels praat. Voor mij komt met het laatste blokboek het einde in zicht. Hierbij moet ik nadenken over mijn eigen sterke en zwakke punten. Iets waar je niet zo snel over nadenkt. Dat maakt de opleiding zo breed, omdat je steeds weer iets anders leert.” 

Opleiding versneld afronden 

Bij het Summa College is er veel ruimte voor de persoonlijke leerroute. Je krijgt de ruimte en vrijheid om de opleiding te versnellen wanneer het kan. De 3-jarige opleiding kun je bijvoorbeeld versneld in twee jaar afronden. “Dit was voor mij een hele omschakeling. Bij de opleiding Schoonheidsspecialiste had ik vijf dagen in de week les en nu ga ik meer zelfstandig aan de slag. Je bepaalt zelf hoe snel je jouw opdrachten afrondt. Wel geven de docenten in de tussentijd aan waar je ongeveer moet zijn om de opleiding versneld te halen.” 

Tijd voor iets creatiefs 

Met een niveau-4 diploma kan Maeyke nog alle kanten op. Ze is enthousiast om na deze opleiding nog een hbo-opleiding te doen. Maar in plaats van retail wil Maeyke de creatieve kant ontdekken. “Ik heb de Etos en retail wel gezien. Ik kijk ernaar uit om iets heel creatiefs te doen. Zelf denk ik aan het ontwerpen van producten. Dit sluit nog steeds aan bij mijn opleiding. Ik weet namelijk vanuit ervaring wat klanten als vervelend ervaring bij de vormgeving en wat wel of niet aantrekt.” 
 
Ook sluit Maeyke het leiderschap of zelf ondernemen niet uit voor de toekomst. “Ik moet echt nog ontdekken hoe ik mijn creativiteit wil uiten. Naast productontwerpen lijkt het ontwerpen van kleding of sierraden mij ook heel leuk. Misschien start ik daar ooit wel een eigen onderneming. Wat ik weet is dat ondernemen en managen blijft, maar dan wil ik het toepassen op mijn eigen passie. En wanneer het hbo tegenvalt, dan heb ik altijd nog een goede basis om op terug te vallen.” 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag