School

Denise koos na de havo voor de opleiding Tandartsassistent

Gepubliceerd op: 08 augustus 2024

Onderwijs

De ambitieuze Denise Swegers (19) zit helemaal op haar plek bij het Summa College. Denise koos na de havo bewust voor de niveau 4 opleiding Tandartsassistent in plaats van de hbo-opleiding Mondzorgkunde. Maar geeft deze opleiding wel voldoende uitdaging? Absoluut, als je het Denise vraagt. Ze volgt een versneld traject, heeft daarnaast een eigen dansschool én ze won afgelopen maart goud tijdens Skills Heroes: dé vakwedstrijden voor het mbo.

Denise koos bewust voor mbo Tandartsassistent in plaats van hbo

Spelenderwijs leren 

“Mijn moeder is tandartsassistent. Daardoor wist ik toen ik vier jaar oud was al dat ik dat later ook wilde worden", vertelt Denise enthousiast. “Wanneer ik zelf een afspraak bij de tandarts had, mocht altijd ‘meehelpen’. Hierdoor maakte ik spelenderwijs kennis met het vak. Toen ik op de middelbare school zat, liep ik tijdens de schoolvakanties mee via een snuffelstage. Je krijgt dan een beter beeld van een beroep en of het bij je past of niet. Daarnaast ben ik nog naar de open dag geweest en ik had er gewoon een goed gevoel bij”, lacht Denise. 
 

Afwisselend werk  

Na de havo kon Denise beginnen aan de hbo-opleiding Mondzorgkunde. Toch koos Denise na de havo heel bewust voor de opleiding Tandartsassistent bij Summa. Ze vindt het assisteren meer afwisselend werk. “Een tandartsassistent doet het administratieve deel achter de schermen of aan de stoel. Je doet de meest uiteenlopende werkzaamheden. Van de patiëntkaart bijwerken, assisteren bij behandelingen en zorgen dat alles klaarligt tot het zelfstandig uitvoeren van een aantal handelingen. Denk hierbij aan het nemen van afdrukken, röntgenfoto's maken, zorgen dat alle materialen steriel zijn en op de juiste manier worden opgeruimd.”   
 

Leukste vak 

Denise vindt vooral het vak anatomie interessant. Het is belangrijk om de spieren en zenuwen van het hoofd-hals gebied te kennen. Daarnaast krijg je tijdens de opleiding tandheelkundige kennis, waarbij je dieper ingaat op een behandeling. Je leert hoe vullingen werken, hoe protheses in elkaar zitten en je krijgt les over gezondheid. “Gezondheid is een belangrijk onderdeel van wat we doen. Veel patiënten slikken medicijnen. Sommige medicatie kan van invloed zijn op het gebit. Daarnaast is het belangrijk om te weten of iemand een hoge bloeddruk of bloedstolling heeft. Daar houden wij tijdens de controle of behandeling rekening mee.” 
 

Extra stage bij de kaakchirurg 

Officieel is Denise in oktober klaar met haar opleiding, waardoor ze in twee jaar haar diploma zou halen. Toch begon het bij Denise te kriebelen om een extra stage bij de kaakchirurg aan haar studie te plakken. “Er was een plekje vrijgekomen bij het keuzedeel kaakchirurgie. Op dit moment ben ik ingedeeld bij de orthodontist, maar ik doe het liever allebei. Ik wil zoveel mogelijk leren en zien van het vak. Vanaf oktober loop ik nog tien weken stage bij een kaakchirurg en daarna hoop ik lekker als tandartsassistent aan de slag te gaan.”  
 

Eigen dansschool  

“Ik geef naast mijn opleiding ook nog dansles", lacht Denise. “Sinds vorig jaar september besloot ik om een eigen dansschool te starten in mijn dorp en nu geef ik drie avonden in de week dansles aan – in totaal – 43 leerlingen.”  

Ondanks haar drukke agenda vindt ze het geven van dansles een fijne afwisseling om erbij te doen. “Ik heb het liever heel druk. Vroeger danste ik al veel en op een gegeven moment maakte ik de keuze om dansles te geven aan leerlingen van 3 t/m 24 jaar. Dit is heel leuk voor erbij, maar mijn focus ligt op het worden van tandartsassistent.”  
 

De beste in het vakgebied  

Denise werd vorig jaar door haar mentor benaderd om mee te doen aan Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor het mbo. Via voorrondes op school en kwalificatierondes op diverse mbo-instellingen laten deelnemende studenten zien wat zij in hun mars hebben, om zo tijdens Skills The Finals de beste van Nederland in hun vakgebied te worden. Denise twijfelde geen moment: “Ik dacht dat het wel een leuke ervaring zou zijn. Naast mijn studie en eigen dansschool probeerde ik mij zo goed mogelijk voor te bereiden door te veel te oefenen. Het hielp ook dat ik op stage veel met praktijk bezig was.” 
 
“Op het moment van de prijsuitreiking had ik niet verwacht dat ik op het podium mocht komen. Toen stond ik daar te trillen op mijn benen en kwam het verlossende woord... ik had goud gewonnen! Je beseft het niet op dat moment, want het is allemaal zo onwerkelijk. Ik ben enorm trots op wat ik heb bereikt. Die gouden plak heeft een mooi plekje op mijn kamer gekregen.”   

 
Ben je benieuwd of de opleiding Tandartsassistent iets voor jou is? Meld je dan aan voor een meeloopdag, rondleiding of bezoek ons tijdens de open dag.   

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag