School

Carrièreswitch van de keuken naar de techniek

Gepubliceerd op: 15 juli 2024

Onderwijs

Twee jaar geleden stond Edwin van Hak (37) uit Eindhoven nog in de keuken van een bekend restaurant in Hapert. Tegenwoordig is hij bezig met ingewikkelde technische installaties.

Summa - Edwin van Hak - careermove van de keuken naar de techniek

Edwin wilde graag op dezelfde tijden thuis zijn als zijn vrouw en kinderen en dat was niet te combineren met zijn werk in het restaurant. 

Daarom ging Edwin voor een carrièreswitch. Hij besloot zich om te laten scholen tot mechatronica-monteur. In 2022 startte hij een werk-leertraject bij Summa Techniek en ging hij als leerling-monteur aan de slag bij KMWE. Nu studeert en werkt hij op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, waar hij zijn passie voor techniek verder ontwikkelt.

“Er zijn zeker wel overeenkomsten met het werk in een keuken en het werk dat ik nu doe. Ook hier zijn deadlines, vorm je een team, moet je het overzicht behouden  en moet je secuur werken. En in de techniek zijn de draden, apparaten en sensoren mijn nieuwe ingrediënten waar ik iets fantastisch mee bouw.” 

Slim apparaat vertelt Edwins verhaal

Edwin heeft inmiddels bij Summa het praktijkgedeelte van de opleiding afgerond met een slim apparaat dat zijn verhaal in een kleine minuut vertelt. Een vacuüm-grijper pakt de kok en zet die op een lopende band. De band brengt de kok naar de BIC. De deur opent zich en de kok verdwijnt naar binnen om even later als een mechatronica-monteur weer tevoorschijn te komen. "Daar zit heel veel techniek in, ja," lacht Edwin. In het filmpje hieronder kun je precies zien hoe het werkt.  

De technische onderdelen van het apparaat hield Edwin bewust in het zicht, zodat mensen zien wat mechatronica precies inhoudt. Het laat ook zien wat Edwin de laatste twee jaar al heeft geleerd over mechatronica. “Als je mij twee jaar geleden had gezegd dat ik dit zou kunnen maken, had ik je niet geloofd!” 

Te oud?

De overstap was niet makkelijk. Edwin wordt nog boos op de bedrijven die hem als 34-jarige niet serieus namen. “Ik klopte bij enkele technische bedrijven op de deur, maar daar kreeg ik te horen dat ze liever iemand hadden die jonger was. Dat is raar. Er zijn tekorten in de technieksectoren en ik werd niet serieus genomen!” Uiteindelijk lukte het hem. “Bij KMWE zagen ze mijn potentie en hebben ze me een leerplek aangeboden. Ik ben heel blij dat zij mij die kans hebben gegeven!”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag